NaslovnaRase pasaSREDNJEAZIJSKI OVČAR

SREDNJEAZIJSKI OVČAR

  • Naziv rase: Srednjeazijski ovčar
  • Originalni naziv rase: SREDNEASIATSKAIA OVTCHARKA
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Regija Srednje Azije, patronat: Rusija
  • Veličina: Veliki pas 
  • Prosečan životni vek: 12 -14 godina

Srednjeazijski ovčar ili Alibai je jedna od najstarijih rasa pasa. Neustrašiv čuvar, izražene konstitucije. Nije pas za stan, zahteva dosta prostora kao i strogog i iskusnog vlasnika.

POREKLO

Srednjeazijski ovčar ili Alibai kako je još poznat je vrlo stara rasa. Nastao je pre više od 4000 godina prirodnom selekcijom na teritoriji Srednje Azije. Prema nekim izvorima nastao je od pastirskih pasa nomadskih plemena koji su u krvnoj vezi sa tibetskim mastifom i sa mongolskim ovčarem. Originalno se koristio za zaštitu stoke, kuća svojih vlasnika kao i velikih karavana trgovaca tog vremena. Sistematski rad sa srednjeazijskim ovčarom je započet u SSSR-u u četvrtoj deceniji 20. veka. U današnje vreme se najviše koristi kao neustrašivi čuvar i zaštitnik ljudi i imovine, ali i kao kućni ljubimac.

za rase pasa

IZGLED

U pitanju je pas izražene konstitucije, sa jakom glavom i snažnim i jakim kosturom. Poseduje snažnu vilicu sa jakim zubima. Vrat je kod ovog psa širok i kratak sa veoma razvijenim i jakim leđima i nešto nerazvijenijim grudnim košem. Ima kratke uši, a rep se kod ove rase uglavnom kupira. Alibai je pas ogromne snage, a da pritom ne izgleda zastrašujuće. Prosečna visina mužjaka se kreće između 65 i 78 cm, a visina ženki između 60 i 69 cm. Prosečna težina mužjaka se kreće u rasponu od 55 do 79 kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom između 40 i 65 kg. Dlaka mu je gusta, ravna i gruba i može se javiti u raznim bojama kao i kombinacijama boja poput bele, žute, sive, riđe, tigraste i crne. Postoji dugodlaki i kratkodlaki tip ovog psa. Kod dugodlakog azijata dužina dlake iznosi od 7 do 8 cm, a kod kratkodlakog iznosi od 3 do 5 cm.

Srednjeazijski-ovčar
foto: Pixabay

NARAV

Srednjeazijski ovčar je neustrašiv pas čuvar. Nezavisne je prirode i ukoliko je pravilno socijalizovan će se odlično slagati sa svim članovima svoje ljudske porodice. Izuzetno je nepoverljiv prema neznancima i zahteva strogog i iskusnog vlasnika koji će znati na pravi način da mu pokaže ko je vođa čopora. Prema drugim psima može pokazivati agresiju i sklonost ka borbi, osim u slučaju kada su odrasli zajedno. Zahteva ranu socijalizaciju i dresuru. Neophodan im je stalni kontakt sa njihovom ljudskom porodicom jer im vrlo prija ljudsko društvo.

ZDRAVLJE I NEGA

Alibai zahteva veliko ograđeno dvorište. Što više prostora mu obezbedite, to bolje. Potrebno mu je dosta šetnji kao i veće količine svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Ukoliko mu se to ne obezbedi, može postati sklon neželjenom ponašanju poput griženja i kopanja. Odlično podnosi vrućine, ali i niske temperature pa bez problema može živeti napolju. Međutim nikako ga ne treba držati izolovanog, već u stalnom kontaktu sa ljudima. Dlaka mu nije preterano zahtevna, dovoljno mu je povremeno četkanje. Najviše se linja u prolećnom periodu. Ovo je pas koji izrazito retko oboljeva, ali kao i kod ostalih velikih rasa može se javiti displazija kukova i laktova.

 

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari