NaslovnaPSIZAPADNO SIBIRSKA LAJKA

ZAPADNO SIBIRSKA LAJKA

  • Naziv rase: Zapadno sibirska lajka
  • Originalni naziv rase: LAIKA ZAPADNO SIBIRSKAIA
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa 
  • Poreklo: Rusija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Zapadno sibirska lajka je autentična rasa koja potiče sa zapadnog i istočnog Sibira. Pre svega odličan lovački pas, sa dobro razvijenim osećajem za miris i prirodnom strasti za lovom. Pored toga, veran i privržen kućni ljubimac, dobar čuvar, željan da udovolji svom vlasniku.

POREKLO

Lajka je autentična ruska rasa lovačkog psa. Potiče sa zapadnog i istočnog Sibira i nastala je ukrštanjem starih vrsta lovačkih pasa Hanti i Mansi lajki. Zvanično postoji od 1947. godine kada su potomci hantija i mansija objedinjeni u jednu rasu. Novi standard koji je važeći i danas za zapadnosibirsku lajku odobren je 1952. godine. U današnje vreme važi za najrasprostranjeniju lovačku rasu pasa u Rusiji, a pogotovo u oblasti Sibira odakle je i potekla.

IZGLED

lajka-pas-rase
foto: Pixabay

Lajka je pas mišićave i snažne građe, srednjeg rasta. Ima veoma oštru dlaku, koja je na vratu duga i gusta i formira okovratnik, dok je na predelu glave kraća. Može se javiti u sledećim bojama: beloj, vučje sivoj, crvenoj, crvenoj pomešanoj sa sivom, kao i sa belim flekama. Glava je kod ovog psa suva, trouglastog oblika.  Oči su tamne boje, koso postavljene i ovalnog oblika. Grudi dobro razvijene, leđa snažna, mišićava kao i ostatak tela. Rep nosi zarolan, visoko postavljen. Prosečna visina mužjaka u grebenu se kreće od 54 do 60 cm, a ženki od 51 do 58 cm. Prosečna težina se kreće između 18 i 25 kg.

NARAV

Zapadno sibriska lajka je veoma živahan i energičan pas. Važi za veoma privrženog svom vlasniku i svojoj ljudskoj porodici. Najčešće će se vezati za jednu osobu, kojoj će biti neizmerno veran. Odličan je lovac na različite vrste divljači, brz i okretan. Ima dobro razvijen osećaj za miris i prirodnu strast za lov. Vrlo je inteligentan, generalno poslušan, željan da ugodi svom vlasniku. Lako ga je dresirati ukoliko se sa dresurom i socijalizacijom počne veoma rano. Dobar čuvar, kao i dobar izbor za porodice sa decom.

ZDRAVLJE I NEGA

Potrebno je obezbediti im veću količinu fizičkih aktivnosti, jer je ovo vrlo aktivan i energičan pas. Ne preporučuje se za držanje u stanu, već u kući sa pristupom dvorištu. Odlično podnosi hladne vremenske uslove, njegovo gusto krzno mu obezbeđuje dovoljnu količinu zaštite. Dlaka im nije zahtevna za negu, dovoljno je periodično četkanje kako bi se odstranili mrtvi slojevi dlake. Važe za veoma zdravu rasu, bez poznatih genetskih oboljenja.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari