AKITA

  • Naziv rase: AKITA
  • Originalni naziv rase: Akita
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 44
  • Klasifikacija FCI: Grupa V – Špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Japan
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10–12 godina

,, Pas koji u telu nosi dušu samuraja“.

AKITA – Ko nije čuo za akitu Hačiko, koji je punih 9 godina, do kraja života, svakog dana čekao povratak svog gazde… po toj priči su snimljena i dva filma. Bezrezervna odanost, inteligencija i hrabrost krase ovu jednu od najstarijih rasa na svetu. Zbog jakog karaktera, preporučuje se dresura kao i da vlasnici budu iskusni u držanju te rase. Zanimljiv izgled, način kretanja i ponašanje privlače pažnju. Na žalost, zbog neadekvatne dresure, akite su dospeli na glas kao opasni psi. Zato treba voditi računa kad uzimate ovog psa – što je bolja dresura i socijalizacija, to će više doprineti da imate jednog predivnog ljubimca.

POREKLO

Putem DNK analize, utvrđeno je da je akita jedna od najstarijih rasa na svetu, i potiče direktno od vukova. Istorija akite je veoma bogata i usko je povezana sa burnom istorijom Japana.

akita-pas3

Ime rase akita potiče sa ostrva Honšu i pokrajine Akita. Prvobitna namena akite je bio lov na medvede, da bi potom u periodu između 1600 – 1868. godine bio korišćen za borbu pasa i kao nosači teškog oružja za samuraje. Posle dolazi do restauracije carske vlasti u kojima su dosta učestvovali i samuraji, te akita postaje poznat kao pas japanskih careva. Kroz istoriju se menjao izgled akite zbog ukrštanja sa različitim rasama, od tosa inu do mastifa i nemačkih ovčara. Kao rezultat toga, veličina akite se povećala, a osobine udružene sa špicevima su nestale.

Veliko iskušenje akita je imala tokom Drugog svetskog rata, kada se akite ubijale zbog mesa i krzna. Policija je donela naredbu da se svi psi, sem nemačkog ovčara koji se koristio u vojne svrhe, konfiskuju radi hrane i pravljenja vojne odeće. Neki ljubitelji ove rase su pokušali zaobići ovu naredbu, tako što su ukrštali akite sa nemačkim ovčarima. Kao rezultat toga, kasnije su nastale američke akite.

Posle Drugog svetskog rata, ostalo je samo 30 primeraka akite!

Danas je akita proglašen za nacionalno blago Japana.

katarina-kostic-akita-boni
foto: Katarina Kostić – Boni

IZGLED

Akita je veliki, snažni pas, sa velikom mišićnom masom i teškim kostima. Glava je široka, trouglasta sa tupim uglovima, dugačkom i širokom njuškom crne boje. Vilice su tupe, jake i moćne, zubi jaki, zbijeni i pravilno raspoređeni. Ima tamno smeđe oči, male, skoro trouglastog oblika. Uši su uspravljene i male u odnosu na glavu, trouglastog oblika, blago zaobljene na vrhu, široke u osnovi, nagnute unapred. Grudni koš im je dubok i širok, rep kosmat, postavljen visoko, nošen preko leđa ili uz bok, sa dlakom koja je oštra, ravna i nema izgled perjanice. Jakih je prednjih i zadnjih nogu sa ravnim – mačjim šapama zaštićen debelim jastučićima.

akita-pas3

Krzno je sastavljeno od dlake i poddlake. Dlaka je ravna, oštra i kruta, a poddlaka je debela, meka, gusta i kraća od spoljne dlake. Sve ovo je čini otpornom na vodu i niske temperature koje su normalne na severu Japana. Ima ih u više boja: crvene, žućkasto-smeđe, bele itd, pa čak i prugasta. Beli psi nemaju tamnu masku, jednobojni su.

Odrasle jedinke su visine od 61 do 71 cm, a težina mužjaka je od 35 do 54 kg, kod ženki od 35 do 45 kg.

NARAV

Najizraženija osobina kod akite je lojalnost. Kad jednom zavole svog vlasnika, ostanu mu verni do kraja života. Veoma su inteligentni i hrabri, isto tako su i neustrašivi i hiperaktivni. Iz tog razloga je potrebno voditi računa da mogu da se isprazne sa energijom kroz aktivnost, inače postanu destruktivni. Obožavaju porodicu u kojoj žive, ali treba voditi računa ukoliko je neki stranac u blizini jer su nepoverljivi i mogu biti i agresivni. Odlični su sa decom ali se preporučuje roditeljski nadzor za svaki slučaj.

Ima pomalo nestalan karakter i ćudljivu narav, i treba voditi računa kad vodite mužjaka akitu u šetnju, često može zapasti u probleme ako je prisutan mužjak druge rase pasa. Isto tako,  baš i ne podnose prisustvo u kući ili blizini drugog psa lli ljubimca, ukoliko se ne vaspitavaju od malih nogu. Ženke su manje netrpeljive i lakše ih je kontrolisati.

ZDRAVLJE I NEGA

akita-pas3

Zbog karaktera i zdravlja, akita zahteva stalnu mentalnu i fizičku aktivnost. Zato je otvoren prostor bitan, sama šetnja sa povocem nije dovoljno, potrebno je istrčavanje kao npr. uz džogiranje. Mogu da žive u dvorištu ali će biti najsrećniji uz gazdu u kući.

Što se tiče bolesti, akita je relativno zdrava rasa, mada može da oboli od konorarne arteljirske bolest i progresivna atrofija mrežnjače. Pored ovih bolesti, ređe dobija išćašenje kolena, VKH sindrom, epilepsiju, kataraktu i entropiju.

Dovoljno je jednom nedeljno četkati, a u periodu linjanja i češće. Ukoliko se ne vodi računa o nezi dlake i kože, može doći do oboljenja poput SA ili poremećaja lojnih žlezda koje će kasnije prouzrokovati masovno opadanje dlaka.

STATISTIKA

* Nivo energije: Srednja energija.
* Nivo razigranosti: Umereno razigran.
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv.
* Lakoća treniranja: Umereno lako.
* Zaštita: Veoma zaštitnički nagon.
* Potrebno održavanje: Minimalno održavanje.
* Tolerancija na hladnoću: Visoka tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Slaba tolerancija.

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari