NaslovnaPSIAMERIČKI STAFORD TERIJER

AMERIČKI STAFORD TERIJER

  • Naziv rase: AMERIČKI STAFORD TERIJER
  • Originalni naziv rase: American Staffordshire Terrier
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 64
  • Klasifikacija FCI: Grupa III – Terijeri
  • Poreklo: USA
  • Veličina: Pas srednje veličine
  • Prosečan životni vek: 12 – 14 godina

Američki staford terijer (AST), najčešće poznat samo kao staford je jedna od najpopularnijih rasa u Srbiji. Prema nekim istraživanjima, spada među prvih šest rasa pasa. I to sa razlogom. Prvenstvena osobina staforda je da zadovolji svog vlasnika. Ukoliko vlasnik neguje sve dobre osobine staforda, dobiće neverovatnog psa, odanog, hrabrog, maksimalno socijalizovanog, zabavnog, inteligentnog i druželjubivog. Nepravedno je u mnogim slučajevima okarakterisan kao mašina za ubijanje, zbog brojnih priča i predrasuda. Na žalost, ta rasa je zloupotrebljena od strane loših i neodgovornih vlasnika, koji preko staforda leče svoje komplekse i frustracije. Ukoliko vlasnik od njega želi da bude nasilan i surov, pas se lako trenira da bude takav.

kristijan-pakai-američki-staford-terijer-max
foto: Kristijan Pakai – Max

 POREKLO

Staford je nastao jos početkom 19-og veka, a verovatno i ranije, kao mešavina starog bul i bostonskog terijera. Prvi psi, bul i  stari terijeri su postali poznati u Velikoj Britaniji na početku 19-veka, gde su su stari buldozi odgajali i koristili za borbe sa bikovima. Vremenom je doslo do ukrštanja između starog terijera i buldoga, te je od njega nastao današnji američki staford terijer. U to vreme, psi su naročito bili popularni među rudarima i radnicima u oblasti Staffordshire, po kome je pas i dobio ime. Godine 1835 su zabranjene borbe sa bikovima, a njih su zamenile borbe pasa, koji su bili veoma popularni u kladioničarskim krugovima. Bila su mnoga humana društva koja su pokušavala da spreče te borbe ali bezupešno. Tek sa primenom zakona i uz pomoć policijske intervencije došlo je do rezultata.

američki-staford-pas

Od 1935 do 1970 godine, broj staforda se popeo sa 350 na 2000 primeraka.  Od 1936 godine se zvanično zovu stafordski terijer. Na početku tog perioda je došlo do velike migracije radnika sa porodicama iz Velike Britanije u Ameriku. Mnogi od njih su poveli i svoje pse, staforde. I u Americi je bilo borbe pasa, bez obzira na zabranu. Mnogo je radnika otišlo u nenaseljene krajeve, gde je odnos prema stafordu bio drugačiji, odnosili su se prema psima kao prema drugarima i bili su odlično društvo za decu. Tek tada su postigli veliku popularnost i uspeh zahvaljujući svojim osobinama,  zbog svoje odanosti i pouzdanosti. Od 1972 godine se zovu američki starford terijeri.

Prvi američki staford terijer se u Srbiji pojavio 1985 godine, a prvi klub ljubitelja američkog staford terijera je osnovan 1992. godine. Danas ima preko 60 zvanično registrovanih odgajivačnica AST.

IZGLED

Američki staford terijer je krupnije građe, dužih leđa, veoma mišičav, kvadričastog oblika. Odrastao mužjak može da bude visok i do pola metra, a ženka nekoliko cm niža,  tri do pet. Težina im se kreće od 25 do 30 kg, zavisno od pola. Bez obzira na građu, veoma je graciozan pas sa lepim šarama. Leđa moraju da imaju jasno definisane mišiće, a rep je tanak, srednje veličine. Prednje noge su jake i raširene da bi se mogao razviti grudni koš, a zadnje noge su veoma jake i mišićave. Uši su opuštene i presavijene na pola, ali ih mnogi vlasnici kupiraju. Ukoliko se kupiraju, preporučuje se da se što ranije odradi, jer je to bolna procedura za njih.

mirjana-kosanović-staford-avatar-junior
foto: Mirjana Kosanović – Avatar Junior

Dlaka je veoma kratka, koja je obično u dve boje: bela, a druga boja je svetlo ili tamno braon, tamno smeđa, crna, siva itd.

NARAV

Staford je veoma energičan, istrajan i inteligentan pas, koji može dugo vremena da provede u igri. Iz tog razloga je veoma pogodan za dresuru, lako nauči sve šta se traži od njega, ceo dan provede u igri ponavljajući radnje. Obuka za njega je prirodan proces i ne čini ga nervoznim.

američki-staford-pas2

Veoma je zanimljivo, obzirom na glasine o njemu, da se odlično pokazao i kao terapeutski pas zbog svoje uravnotežene prirode. Sa porodicom i decom ima izvanredan odnos. Treba takođe znati da su veoma hrabri psi i imaju izražen zaštitnički nagon. Neće se libiti da napadnu bilo koga, drugog psa ili neku drugu životinju, ukoliko osete da su njihovi vlasnici, naročito deca za koju su vezani, u opasnosti.

Treba voditi računa da se pravovremeno vaspitava i socijalizuje sa drugim psima, jer se u suprotnom može desiti da pokaže netrpeljivost.

ZDRAVLJE I NEGA

Što se tiče bolesti, veoma su zdravi. Može se desiti da imaju oboljenja očiju, jer im je to slaba tačka, pa se dešava da u starosti oslepe. Pored očiju, mogu imati problema sa kukovima i srcem.

Pošto im je dlaka veoma kratka, ne treba im puno održavanja, jer se ne linjanju puno.

STATISTIKA

* Nivo energije: Srednja energija
* Nivo razigranosti: Veoma razigrano
* Odnos prema drugim psima: Nepoverljiv
* Odnos prema drugim ljubimcima: Nepoverljiv
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Veoma lako
* Zaštita: Veoma zaštitnički
* Potrebno održavanje: Minimalno.
* Tolerancija na hladnoću: Srednja tolernacija
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari