BARBE

  • Naziv rase: Barbe
  • Originalni naziv rase: BARBET
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 13 – 15 godina

Barbe ili Barbet se smatra pretkom mnogih  rasa, između ostalih i pudle na koju izgledom veoma podseća. Veoma inteligentan, odličan lovac, prirodno druželjubiv i mirnog karaktera. Poznat još i pod nazivom francuski vodeni pas.

POREKLO

Barbe je izuzetno drevna rasa, nastala u Francuskoj. Kao i kod mnogih rasa, ne postoje tačni podaci o vremenu i načinu nastanka ove rase, ali ova rasa je pomenuta u više radova koji su nastali početkom 16. veka. On je predak mnogih rasa poput portugalskog vodenog psa i pudle a njegovo ime u prevodu znači bradati. Originalno je korišćen kao ribarski pas zbog svog vodootpornog krzna i odličnih plivačkih sposobnosti, a kasnije se koristio za lov na barske ptice i patke. U današnje vreme u zemlji svog nastanka je veoma traženi kućni ljubimac, dok u  ostatku sveta važi za izuzetno retku rasu.

IZGLED

Barbe je pas srednjeg rasta. Njegova veoma gusta, kovrdžava dlaka je vodootporna i štiti ga od hladnoće i svih vremenskih uticaja. Javlja se u raznim bojama poput crne, sive, braon, bele ili manje ili više šarene. Njegova dlaka odnosno krzno formira bradicu po kojoj su i dobili naziv. Izbalansiranih je proporcija, a telo mu je blago kvadratnog oblika. Ima nisko postavljene uši koje su duge i pljosnate a rep je nisko postavljen i bogat. Grudni koš je širok i dobro razvijen, kao i ostatak tela. Visina mužjaka je oko 54 cm a težina je između 20 i 25 kg. Ženke barbea su nešto lakše i niže u odnosu na mužjake.

NARAV

Prijatne naravi, veoma odan pas i vezan za svoju ljudsku porodicu. Po prirodi veoma dobroćudan, prijateljski nastrojen prema svima a najviše prema deci. Iako veoma energičan, uživaće podjednako i u izležavanju na kauču kao i u dugim šetnjama i trčanju za lopticom. Zbog svoje naravi, ne važi za dobrog čuvara, ali će se zato odlično slagati sa drugim ljubimcima ako ih imate. Jedino je ptice poželjno držati dalje od njega, kako ne bi preovladali njegovi lovački instinkti. Za dresuru nisu teški, zbog svoje inteligencije sa lakoćom uče  nove trikove.

ZDRAVLJE I NEGA

Njegovom krznu je potrebna svakodnevna nega, jer ima veoma gustu i zahtevnu dlaku sklonu mršenju. Takođe, preporučljivo je periodično brijanje dlake, pogotovo u ranom uzrastu, kako bi se olakšao njen pravilan rast. Bez problema mogu živeti u stanu, ali im je potrebno obezbediti dovoljnu količinu fizičkih aktivnosti kao i redovne šetnje. Idealno bi bilo obezbediti mu dvorište u kom će moći slobodno da istražuje i njuška, a poželjno je i povremeno odvođenje na plivanje. Važe za veoma zdravu rasu, bez poznatih genetskih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari