NaslovnaRase pasaRAVNODLAKI RETRIVER

RAVNODLAKI RETRIVER

  • Naziv rase: Ravnodlaki retriver
  • Originalni naziv rase: FLAT-COATED RETRIEVER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 91
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10 -14 godina

Ravnodlaki retriver je pre svega odličan lovački pas i aporter. Ogromni su ljubitelji vode i fizičkih aktivnosti. Dobro se slaže i sa decom i sa drugim ljubimcima. Izuzetno je orijentisan ka vlasniku, loše podnosi samoću. Idealan ljubimac za ljude koji vole planinarenje, lov i aktivnosti u prirodi.

POREKLO

Ravnodlaki retriver je nastao okvirno sredinom 19. veka. Ne zna se tačno od kojih rasa je nastao, ali pretpostavlja se da su u miksu gena učestvovali vodeni pas Sv Džona (St. John water dog), seteri, labradori kao i vodeni španijeli. Ocem rase se smatra S.E.Shirley. Bili su veoma popularni i kao izložbeni i kao lovni psi, a njihovu popularnost su kasnije u periodu nakon Prvog svetskog rata preuzeli labradori i zlatni retriveri.

IZGLED

ravnodlaki-retriver-moj-ljubimac-rase-pasa (1)
foto: Pixabay

U pitanju je pas srednje veličine i vrlo elegantnog izgleda. Ima lepo izvajanu i dugu glavu, sa dugim i snažnim vilicama i srednje širokom lobanjom. Uši su kod ovog psa male, pripijene uz glavu, a oči su tamno smeđe ili kestenjaste i srednje veličine. Poseduje širok i vrlo dubok grudni koš. Dlaka po kojoj je i dobio naziv je veoma ravna, gusta, tanka i bujna. Moguće su rese na na nogama i repu, sa bujnim delom na predelu grudi. Javlja se u crnoj ili jetreno braon boji. Poželjna visina za mužjake se kreće između 58 i 61 cm, a za ženke između 56 i 59 cm. Prosečna težina kod mužjaka je između 25 i 35 kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom između 25 i 34 kg.

NARAV

Ravnodlaki retriver je pre svega izvanredan lovački pas koji uživa donositi lovinu i sa suvog i iz vode. Odlični su plivači i ogromni ljubitelji vode. Važe za inteligentne, vesele i prijateljski raspoložene prema svima što pokazuju konstantim mahanjem repa. Zbog svoje naravi, ne važe za dobre čuvare jer bi i lopova dočekali veselo mašući repom. Vrlo su orijentisani ka vlasniku, na sve načine će pokušavati da privuku njegovu pažnju i da mu udovolje. Ne vole samoću, i nisu za vlasnike koji mnogo vremena provode van kuće bez svog ljubimca. Dobro se slažu i sa decom i sa drugim ljubimcima, mada može se dogoditi da mužjaci u pubertetu postanu malo prgavi prema drugim psima, ali retko agresivni.  Sazrevaju kasnije u odnosu na druge pse, nisu teški za dresuru. Pored mahanja repom, jedna od njihovih glavnih karakteristika je uživanje u donošenju svega i svačega vlasniku od loptice, frizbija, jastuka, vaših cipela i bilo čega drugog što se njemu učini interesantnim.

ZDRAVLJE I NEGA

ravnodlaki-retriver-moj-ljubimac-rase-pasa (1)
foto: Pixabay

Potrebno im je mnogo kretanja, mnogo više u odnosu na ostale retrivere. Najviše će uživati u igri donošenja loptice ili frizbija, ali i plivanju jer vodu obožavaju. Mogu živeti u stanu, ali biće srećniji u kući, idealno bi bilo u blizini reke ili jezera. Dlaka im se dosta linja, neophodno je svakodnevno četkanje. Važe za zdravu rasu, bez poznatih zdravstvenih oboljenja.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari