NaslovnaPSIBEDLINGTON TERIJER

BEDLINGTON TERIJER

  • Naziv rase: Bedlington terijer
  • Originalni naziv rase: BEDLINGTON TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 141
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 14 godina

Bedlington terijer je pas specifičnog izgleda koji mnoge podseća na ošišano jagnje. Mirniji je u odnosu na druge terijere, veran i privržen svom vlasniku. Dobar je izbor za porodice sa malo starijom decom, kao i ljude sklone alergijama jer se vrlo malo linja.

POREKLO

Bedlington terijer je nastao u Engleskoj u 18. veku u gradu po kome i nosi ime. Koristili su ga lokalni rudari u borbi protiv glodara koji su ih ometali u radu. Lovio je pacove, vidre, lisice i ostale sitne životinje. Originalno je bio poznat kao rodberi terijer, a sadašnji naziv nosi od 1877. godine kada je i osnovan klub za ovu rasu. U današnje vreme se više drži kao kućni ljubimac, ali u nekim zemljama i dalje prilikom lova, pogotovo prilikom sportskog lova na zečeve.

IZGLED

rase-pasa-bedlington-terrier-76572_640
foto: Pixabay

Bedlington terijer ima vrlo prepoznatljiv izgled. Zbog svoje meke i guste dlake ovaj mali pas mnoge podseća na ošišano jagnje. Vrlo je mišićav, sa izrazito snažnim zadnjim delom tela i savijenim slabinama. Rep je nisko postavljen, tanak i blago savijen. Dlaka stoji blago uspravno, sklona je kovrdžanju na predelu glave i čela i vrlo je gusta. Javlja se u sivoplavoj boji, sa crvenkastim oznakama ili bez njih, boje peska ili u smeđoj boji.  Prosečna visina se kreće između 38 i 42 cm, a težina između 7 kg i 10 kg.

NARAV

Poznat je po mirnoj prirodi i dobrim manirima, dosta je smireniji u odnosu na ostale terijere. Obožava igru i trčkaranje okolo, poseduje snažne sportske instinkte. Radoznale je prirode i voli da istražuje okolinu. Važi za inteligentnu rasu. Izuzetno je umiljat i privržen prema svojoj ljudskoj porodici. Ponašanje u blizini stranaca može varirati od radoznalog do rezervisanog, ali generalno je oprezan pa se može reći da je dobar pas čuvar. Sa nešto starijom decom će se dobro slagati, pogotovo ukoliko su odrasli zajedno. Voli da kopa i da laje, takođe može biti tvrdoglav, pa mu je neophodan iskusan vlasnik. Sa drugim ljubimcima će se dobro slagati, ali mu ne bi trebalo verovati sa manjim životinjama jer će ih juriti i loviti.

ZDRAVLJE I NEGA

Potrebno mu je dosta prostora kao i svakodnevna fizička aktivnost. Može živeti i u kući i u stanu, ali biće srećniji ukoliko ima pristup dvorištu. Ograda mora biti dobro obezbeđena jer je ovaj pas odličan kopač. Malo je zahtevniji za negu, njegovu dlaku je potrebno skraćivati svakih par nedelja kako bi se održavao njegov specifičan izgled. Vrlo malo se linja, ali ga je potrebno redovno četkati žičanom četkom. Kao rasa su generalno zdravi, ali mogu imati problema sa srcem, očima i bolestima bubrega.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Uglavnom nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari