BERNARDINAC

  • Naziv rase:  Bernardinac
  • Originalni naziv rase: Saint Bernard
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 48
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2, Pinčeri i Šnauceri, Molosi i Švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Švajcarska
  • Veličina: Veoma veliki
  • Prosečan životni vek: 8-10 godina

BERNADINAC – Jedna od najvećih i najstarijih rasa pasa. Umiljati i dobroćudni džin sa velikim smeđim očima. Poznati pre svega po svojim izvanrednim spasilačkim sposobnostima, ali takođe i prema čuvenoj seriji filmova „Betoven“. Odličan kućni ljubimac, koji uživa u tome da bude okružen svojom ljudskom porodicom, uživaće podjednako u šetnjama i igri, kao i u izležavanju na kauču. Važi za jednog od najstrpljivijih pasa, što je pogotovo tačno za ženke ove rase, pa je pogodan kao kućni ljubimac i u porodicama sa decom.

POREKLO

Ova rasa vodi poreklo od tibetanske doge koja je nastanjivala vrhove Himalaja. Takođe se smatra da je Bernardinac potomak Molosa koji su još pre 2000 godina prelazili Alpe sa starim Rimljanima. Nose naziv po manastiru Svetog Bernarda gde su bili prihvaćeni od strane monaha čiji su manastir čuvali. Okvirno u 17. veku postaju popularni kao psi spasioci.

bernadinac
foto: Pexels

Obučavani su da spašavaju zalutale planinare, najčešće u predelima pod snegom. Spašavali su ih iskopavajući ih snega, budili ih lajanjem i lizanjem ili po potrebi odvlačenjem na sigurnu lokaciju. Najčešće su obučavani da u spasilačke misije idu u manjem čoporu ili u paru kako bi jedan od pasa grejao svojim ogromnim telom spašenika, dok bi drugi otišao po spasilačku ekipu. Prema nekim izvorima ovi psi su spasili više od 2000 ljudi.

IZGLED

Bernardinac ima izrazito snažnu i mišićavu građu. Krasi ga velika glava i široka lobanja koja je blago zaobljena. Nos je širok, njuška kratka, usne pomalo spuštene. Oči bernardinca su dobrodušnog izgleda, velike i smeđe boje. Grudi koš je dosta dubok, noge čvrste i prave. Postoji razlika između bernardinca sa dugom i talasastom dlakom i bernardinca sa kratkom i pravom dlakom. Dlaka je bele boje sa riđim šarama ili je riđe boje sa belim šarama. Uši i lice ovog psa su osenčeni uvek crnom bojom, a šape, grudni koš, okovratnik, i traka oko njuške su uvek beli. Spadaju u jednu od najvećih rasa pasa, mužjaci mogu biti visoki i do 90 cm, a teški od 64 do 120 kg, dok su ženke nešto niže i lakše.

NARAV

Bernardinac je jako nežan i miran pas, pogotovo uzimajući u obzir njegovu ogromnu veličinu. Vezan je za svoju ljudsku porodicu i najviše će želeti da provodi vreme upravo okružen njome. Vesele je prirode, sa velikom potrebom za svakodnevnim šetnjama i igranjem. Potrebno je socijalizovati i dresirati ga od najranijeg doba, jer ako dostigne svoju punu veličinu nedovoljno dresiran to može predstavljati ozbiljan problem. Od „malih šapa“ je potrebno navikavati ga na ljude, ali i na druge manje životinje i decu kako ih ne bi svojom nepažnjom ili u igri povredio. Kada se socijalizuje i dresira ispravno ovo je jedan od najstrpljivijih pasa, koji se savršeno slaže sa decom i ljudima. Ženke Bernardinca važe za prisnije i tolerantnije sa ljudima, dok su mužjaci nešto agresivniji. Lavež Bernardinca je veoma gromoglasan i uplašiće i najodvažnijeg lopova, pa i zbog te svoje osobine važe za odlične čuvare.

ZDRAVLJE I NEGA

bernadianac1
foto: Pixabay

Zbog njihove veličine, preporučivo je da se drže u kući ili stanu sa pristupom makar malom dvorištu jer im je potrebna svakodnevna fizička aktivnost. Dlaka mu je gusta i zahteva svakodnevno četkanje i održavanje posebno kod dugodlakog Bernardinca kako se ne bi umrsila u čvoriće. Odlično podnose hladnoću i sneg, ali su izuzetno osetljivi na visoke temperature. Tokom najtoplijeg dela godine neophodno je obezbediti im dovoljno tečnosti i hlada jer toplotni udar nije redak slučaj kada je ova rasa u pitanju. Osim toga, kako stare kod ove rase se mogu javiti još neki problemi poput koronarne arterijske bolesti, torzije želudca, entropije, displazije kolena, osteosarkoma i srčanih bolesti. Takođe, mogu biti skloni gojenju jer su često neumereni u hrani pa je o njihovoj ishrani potrebno dodatno povesti računa. Inače, ova rasa ima veliki karakterističan želudac koji im omogućava da pojedu količinu hrane koja im je dovoljna za naredna tri dana.

za rase pasa

 

Statistika

* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo
* Potrebno održavanje: Umereno lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, ljubiteljipasa.com, zivotinjice.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari