NaslovnaRase pasaBORDER TERIJER

BORDER TERIJER

  • Naziv rase: Border terijer
  • Originalni naziv rase: BORDER TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 88
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 -15 godina

Border terijer ili granični terijer kako ga još nazivaju je stara rasa, originalno uzgajana za lov. Kao ljubimac vrlo privržen svojoj porodici i zaštitnički nastrojen prema deci. Voli fizičke aktivnosti, može živeti i u kući i napolju u umerenim klimatskim uslovima.

POREKLO

Border terijer je mali pas iz porodice terijera. Ova rasa važi za dosta staru, ali zvanično je priznata tek od 1920. godine. Originalno je uzgajan kao pas za lov, jer ima dovoljno duge noge da bez problema može pratiti lovce na konjima prilikom lova na lisice, a ujedno i dovoljno kratke noge da se može zavlačiti u jazbine lisica i terati ih pred lovce. Takođe je bio dobar lovac na sitne glodare koji su seljacima uništavali useve. U današnje vreme vrlo čest kućni ljubimac, privržen svojoj porodici.

IZGLED

U pitanju je mala rasa sa vrlo oštrom dlakom. Njihova prepoznatljiva karakteristika je glava koja podseća na vidrinu, sa širokom lobanjom i kratkom njuškom. Poseduju duplu dlaku koja se sastoji od guste i mekane unutrašnje dlake i grube čekinjaste spoljašnje dlake koja je otporna na prljavštinu i spoljašnje uslove. Može se javiti u pšenično žutoj, crvenoj, sivoj i žuto smeđoj boji. Prosečna težina se kreće između 5 i 7 kg, a prosečna visina između 28 i 41 cm.

border-terijer-rase-pasa
foto: Canva pro

NARAV

Border terijer je ponekad tvrdoglav i svojeglav, ali generalno prijateljski nastrojen pas, vrlo privržen svojoj porodici. Zaštitnički su nastrojeni prema deci iz svoje porodice, a agresivnost će pokazati samo u zaista opasnim situacijama. Kao i mnogi drugi terijeri, nisu baš prijateljski nastrojeni prema mačkama i drugim sitnim životinjama osim u slučaju da su odrasli zajedno. Vrlo su inteligentni, imaju prirodnu želju da ugode svom vlasniku i članovima porodice, ali ipak imaju sposobnost samostalnog razmišljanja i inicijative što je odlična osobina ako vam je namera da ga obučavate za lov. Njihova ljubav prema porodici i blaga narav ih čine dobrim pratiocima i pomagačima pogotovo starijima i deci.

ZDRAVLJE I NEGA

Border terijer voli šetnju i igru, uživaće u trčkaranju oko čunjeva i sličnih prepreka. Dlaka nije zahtevna za negu, ali je potrebno šišati je ručno barem dva puta godišnje kako bi se uklonila mrtva dlaka. Za većinu pasa, četkanje jednom nedeljno je više nego dovoljno. Zbog svoje otporen dlake, može živeti i napolju i unutra u umerenim klimatskim uslovima. Kao rasa važe za generalno zdravu, ali mogu patiti od displazije kuka, Pertesove bolesti kao i različitih srčanih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari