NaslovnaINFOČEŠKOSLOVAČKI VUČIJI PAS

ČEŠKOSLOVAČKI VUČIJI PAS

  • Naziv rase: Češkoslovački vučiji pas
  • Originalni naziv rase: CESKOSLOVENSKY VLCAK
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Čehoslovačka
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-16 godina

Češkoslovački vučiji pas je nastao na teritoriji nekadašnje Čehoslovačke ukrštanjem psa i vuka. Nije pas za neiskusne vlasnike, ne preporučuje se za život u gradskoj sredini.

POREKLO

U nekadašnjoj Čehoslovačkoj je 1955. godine urađen eksperiment gde je ukršten nemački ovčar sa karpatskim  vukom. Tim eksperimentom je dokazano da se potomci kombinacije pas i vučica, kao i vuk i keruša mogu uspešno gajiti. Kasnije 1965. je je urađen projekat kako bi se potomcima ovih pasa i vukova dodelile povoljnije osobine psa. Češkoslovački vučiji pas je zvanično priznat 1982. godine kao rasa od strane odgajivačkog saveza tadašnje ČSR.

IZGLED

U pitanju je pas srednje veličine koji izgledom veoma podseća na vuka. Dužina tela prema grebenu je u odnosu 10:9. Dužina njuške prema lobanji je u odnosu 1:1,5. Glava mu je simetrična, mišićava, sa strane posmatrano klinasta. Nos je ovalnog oblika i crne boje. Njuška je suva, sa ravnim nosnikom. Zubi su snažni i simetrični, makazastog ili klještastog ugriza. Oči su uske i kose, u boji ćilibara. Uši su stojeće, trouglaste i kratke. Vrat kao i ostatak tela su vrlo mišićavi, sa čvrstim i ravnim leđima i jakim nogama. Rep je visoko usađen. Dlaka je kod ovog psa tvrda, srednje duga, ravna i vrlo oštra. Javlja se u belo-smeđoj boji sa crno-sivim šarama. Minimalna visina mužjaka u grebenu je  65 cm, a ženki 60 cm. Težina mužjaka iznosi minimum 26 kg, a ženki minimum 20 kg.

NARAV

Češkoslovački vučiji pas je temperamentan i vrlo aktivan pas. Važi za hrabrog, nepoverljiv je prema strancima, ali nikada ne napada bez provokacije. Može razviti izuzetno jaku vezu sa svojim vlasnikom, kao i ostatkom svoje ljudske porodice. Ovaj pas nije za neiskusne vlasnike, potrebno je dosta rada i strpljenja. Neophodan mu je jak i dosledan vlasnik, kao i obuka sa čvrstinom, strpljenjem, ali i poštovanjem prirodnog mentaliteta ovog psa.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas se najbolje oseća u seoskoj sredini, nikako se ne preporučuje za stan i život u gradu. Potrebno mu je mnogo vežbe kao i svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Može živeti napolju, jer je otporan na na vremenske prilike. Potrebno mu je češće četkanje i posvećivanje više pažnje njegovoj dlaci u sezoni linjanja. Kupanje samo kada je neophodno jer ovaj pas sam održava svoju higijenu. Važi za generalno zdravu rasu, ali može oboleti od displazije kukova.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Nizak nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari