ČIVAVA

  • Naziv rase: Čivava
  • Originalni naziv rase: Chihuahua
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 32
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9, Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Meksiko
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-20 godina

Čivava je najmanji pas na svetu prepoznatljivog izgleda i jedna od najpopularnijih rasa pasa današnjice. Kućni pas, koga lako možete poneti sa sobom i uživati u njegovom društvu gde god da idete, što je jedan od glavnih razloga njegove popularnosti poslednjih godina. Bez obzira na njihovu malu veličinu, jako energičan i karakterističnog veoma glasnog laveža.

pas-čivava-rasa
foto: Pixabay

POREKLO

Kao i kod mnogih drugih rasa, ne zna se sa sigurnošću kako je nastala čivava. Za njihov nastanak se vezuju dve teorije. Prva da je ova rasa nastala u Južnoj Americi, još u vremenu civilizacije Tolteka, a druga teorija je da su ih Španci doveli u Meksiko iz Kine, gde je ukrštanjem sa drugim rasama nastala današnja čivava. Ono što je istorijski poznato, današnja čivava se prvi put zvanično pojavila u Meksičkoj državi koja se naziva Čivava 1850. godine, po kojoj je ova rasa i dobila ime.

IZGLED

Čivava spada u patuljaste rase pasa, važi za najmanjeg psa na svetu. Jedini je pas kod koga su sve boje dlake dozvoljene, kao i varijacije, a najčešće su to smeđa, crvena, bela, braon i crna nijansa. Postoje dve vrste, kratkodlake i dugodlake. Ova rasa je teška od 1,5 do 3 kg, a visoka između 15 i 23 cm, pa je veoma lako možete poneti sa sobom.

pas-čivava-rasa
foto: Pixabay

NARAV

Iako male, čivave su veoma samouvereni psi. Poznati su po tome što se najčešče vezuju samo za jednu osobu i ne vole mnogo novih ljudi u svom okruženju. Nisu strpljive sa malom decom, pa se ne preporučuju za osobe sa decom ispod 8 godina. Najviše uživaju da budu u društvu svog vlasnika ili sa drugim pripadnicima svoje rase. Dosta su energične i uvek raspoložene za igru i pokret.

ZDRAVLJE I NEGA

Važe za jednu od najzdravijih i najdugovečnijih rasa pasa na svetu, mogu doživeti i punih 20 godina. Iako male, vole da trče po dvorištu ili parku i da se igraju. Bez obzira na tu njihovu osobinu, one su rasa pasa koja se obavezno mora držati u stanu. Veoma su osetljive i na toplotu i na hladnoću.

Nega dugodlake čivave je nešto zahtevnija, potrebno joj je redovno četkanje, dok kod kratkodlake to nije slučaj. Pošto su toliko male, njihovo kupanje i četkanje vam svakako neće oduzeti mnogo vremena.

Iako generalno zdrave, mogu biti sklone hipoglikemiji kao i bolesti suvog oka. Potrebno je posebno povesti računa o njihovoj glavi, jer kod ove rase postoji mekani deo lobanje, pa su moguće povrede nastale nepažnjom.

foto: Jelena Popović, Bella (dugodlaka čivava)

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren
* Odnos prema drugim psima: Stidljiv
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Stidljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ksrs.rs, njuska.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari