NaslovnaPSIDALMATINAC

DALMATINAC

  • Naziv rase: Dalmatinac
  • Originalni naziv rase: Dalmatinac ili Dalmatiner 
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 63
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6, sekcija 3, pas za zabavu
  • Poreklo: Jugoslavija (Dalmacija)
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Zahvaljujući nadaleko popularnom Volt Diznijevom filmu „101 dalmatinac“ ovo je jedna od najpoznatijih vrsta pasmina kako u svetu, tako i kod nas. Specifičnog su izgleda, veselog i umiljatog karaktera. Prijateljske su ćudi i elegantnog izgleda, važe za odlične kućne ljubimce, ali i pratioce slabovidih osoba.

dalmatinac-trčanje-rasa-pas-priroda
foto: Pixabay

POREKLO

Dalmatinci su rasa o čijem se poreklu ne zna puno toga. Ne zna se vreme nastanka, ali se pretpostavlja da su nastali ukrštanjem nemačke doge sa nekim drugim rasama. Takođe je predpostavka da su nastali na teritoriji Dalmacije, po kojoj i nose ime. Prvobitnu popularnost stiču u Engleskoj, gde su imali ulogu u vučenju kočija tokom 17. veka. Bili su veoma zapaženi zbog svog specifičnog izgleda dok su šetali ili trčali ispred konja, koji su naravno zapravo vukli kočije. Kasnije stiču ogromnu popularnost zahvaljujući Volt Dizniju, a i nešto manje poznatom u filmu Dodija Smita iz 1959. godine, koji takođe nosi naziv „101 dalmatinac“.

IZGLED

Dalmatinac je srednje veliki, prepoznatljiv po beloj dlaci sa specifičnim crnim mrljama odnosno tufnama. Dlaka mu je kratka, oštra i gusta. Glava im je srednje veličine, sa uvek crnim nosom. Leđa su ravna i mišićava, a njihov rep je veoma dugačak. Njihove čuvene tufne mogu biti i braon boje, ali uvek okrugle i raspoređene po celom telu. Kada se rode, potpuno su bele boje, tufne stiču kasnije tokom razvoja.

dalmatinac-rasa-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Veoma inteligentni i energični psi. Lojalna su rasa, mirne naravi, dobro se slažu i sa decom i sa drugim životinjama. Napravljeni su za brzinu i kao takvi su odličan partner za duge šetnje i trčanje.

ZDRAVLJE I NEGA

Dlaka dalmatinaca je kratka i glatka, ali potrebno im je redovno četkanje. Linjaju se više puta tokom godine, što zbog bele boje dlake može predstavljati problem njihovom vlasniku. Osim toga, njihova nega nije zahtevna, uz zdravu i raznovrsnu ishranu, kao i veliku količinu fizičke aktivnosti.

dalmatinac-rasa-pasa
foto: Pixabay

Generalno su zdrava rasa, ali su skloni urinarnim infekcijama, kao i problemima sa sluhom. Potrebno je obezbediti im raznovrsnu ishranu, kao i veliku količinu vode kako bi se smanjio rizik od urinarnih infekcija. Takođe su skloni gojenju, ukoliko nemaju dovoljnu količinu svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

Statistika

* Nivo energije: Visok
* Nivo razigranosti: Srednji
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umeren nivo
* Zaštita: Srednji
* Potrebno održavanje: Vrlo malo održavanja
* Tolerancija na hladnoću: Niska
* Tolerancija na vrućinu: Srednja

Bonus video:

Izvor animalplanet.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari