NaslovnaINFOMIKROSPOROZA, GLIVICA KOJA JE UPORNA, A LAKO SE PRENOSI

MIKROSPOROZA, GLIVICA KOJA JE UPORNA, A LAKO SE PRENOSI

Bolesti koje prenose psi i mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Mikrosporoza

Mikrosporoza je oboljenje prouzrokovano gljivicom Mikrosporum canis. Bolest je zarazna i može se nažalost preneti sa psa ili mačke na čoveka, najugroženije su osobe sa slabijim imunitetom kao što su deca, trudnice i starije osobe.

Gljivica opstaje na krznu ljubimca, a koža koja je zahvaćena infekcijom gubi dlaku i postaje suva, sklona perutanju. Kako se životinja često češe samim tim i pogoršava stanje zaraženog tkiva, kao i rasipanje gljivica u svom okruženju. Zbog ovoga često dolazi do kontakta sa ovim parazitom kod ljudi i drugih ljubimaca, a samim tim  i do zaraze.

Mikrosporoza je uglavnom uzrok alopecije kod životinja. Lečenje nije komplikovano, ali je ovo uporna i otporna gljivica koju treba dugo lečiti i pratiti do konačnog izlečenja. Problem je što se ova gljivica dugo zadržava u spoljnom okruženju (moguće je da opstane i nekoliko meseci), pa čim se konstatuje bolest treba dezinfikovati redovno prostor u kom boravi ljubimac.

Lečenje

Bolest se uspešno leči i kod životinja i kod ljudi, a životinje treba da se tretiraju cele nekim od antimikotičkih šampona ili emulzija i krema kao što su Oronazol, Zoniton ili slabija sredstva Plymicol, Canesten i sl.

Preventiva je svakako redovno pranje ruku posle igranja sa ljubimcem i redovno čišćenje i održavanje prostora u kom borave psi i mačke. Čim primetite promene na koži vašeg ljubimca odmah se obratite veterinaru.

Pročitajte i druge tekstove na našem portalu
koji se tiču zdravlja naših ljubimaca i njihovih vlasnika:

BOLESTI KOJE PRENOSE PSI I MAČKE – GIARDIA PARAZIT
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – MAČJA GROZNICA
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – PANTLJIČARA
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – SALMONELA
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – ŠUGA
BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – DERMATOMIKOZA

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari