NaslovnaPSIENGLESKI KOKER ŠPANIJEL

ENGLESKI KOKER ŠPANIJEL

  • Naziv rase: ENGLESKI KOKER ŠPANIJEL
  • Originalni naziv rase: English cocker spaniel
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 14
  • Klasifikacija FCI: Grupa VIII – Retriveri, čunjavci i psi za vodu
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednja
  • Prosečan životni vek: 12 – 15 godina

Engleski koker španijel je nenadmašan kao kućni ljubimac, izuzetan slušalac i vedre naravi, nežan i lepog izgleda, u svetu se sve više koristi kao terapeutski pas. Zanimljivo je da prilikom ispitivanja agresivnosti kod rase pasa, kod koker španijela je samo 1% pokazao agresivnost, što ga svrstava u rase koje skoro da ne pokazuju znake agresivnosti.

POREKLO

Nastao je tokom 14-og veka, različitih veličina, gde se jedna grupa odlično snalazila u lovu, druga grupa kao čuvari a treća grupa kao plivači. Tako su vremenom nastale različite kategorije kokera. Tokom 19- og veka su doneseni posebni standardi, rasi je dato ime, i napravljene su smernice po kojima su odgajivači mogli da razvijaju i neguju ovu rasu.

engleski-koker-španijel-pas
Engleski koker španijel

IZGLED

Spada u porodicu lovačkih pasa i španijela, visina mužjaka je oko 41 cm, kod ženki oko 39 cm, a težina im se kreće od 12,5 do 15 kg. Sportske i kompaktne građe sa dobro razvijenim grudnim košom. Njuška u obliku kvadrata sa izraženim stopom, dok je lobanja finog ovalnog oblika. Oči su velike, tamne boje a uši opuštene i usađene u visini očiju. Zubi su pravilno raspoređeni u jakoj vilici, vrat je srednje dužine. Prednje noge su kratke i jake, dok su zadnje široke i mišićave. Rep je usađen u  visini leđne linije, po pravilu se kupira (ukoliko je dozvoljeno).

Dlaka je veoma mekana, ravna, različitih dužina i često oblikuje reze. Nije previše gusta kao ni poddlaka koja pokriva celo telo koker španijela.  Boje mogu biti različite: jednobojni crni ili smeđi, mogu se pojaviti i u dve boje, crnoj sa riđim šarama ili obrnuto. Bela obeležja mogu biti prisutna ali bi trebalo da su manjih dimenzija.

NARAV

Koker španijeli imaju izuzetnu narav, veoma su prijateljski nastrojeni, blagi, nežni. Odlikuje se živahnom energijom, zbog čega se i preporučuje  porodicama sa malom decom, jer se sa njima odlično slaže. Kao što je već navedeno, imaju veliku želju da saslušaju ljude, pa se zato koriste i u terapeutske svrhe.

Veoma je aktivan pas i treba mu stalna fizička aktivnost: duža šetnja, trčanje po dvorištu, različite igre sa njim… Kako su veoma društveni psi, preporučuje se da živi zajedno sa vlasnikom. Vole vodu i neće praviti problem prilikom kupanja.

Ima još jedna osobina po kojoj se razlikuje od velikog broja pripadnika drugih rase pasa, a to je da se  odlično slaže i sa drugim životinjama , naročito sa mačkama.

Vole da se igraju sa svima, pa i sa nepoznatim ljudima i iz tog razloga nisu dobri čuvari.

ZDRAVLJE I NEGA

Zbog građe i dužine ušiju, one su naročito osetljive na infekciju srednjeg uha. Iz tog razloga bi trebalo najmanje jednom nedeljno da im čistite uši. Često imaju problema i sa dijarejom što dovodi do upale analnih žlezda. Oči su im osetljive i sklone infekcijama. Kod ljubimaca koje žive u stanu treba obratiti pažnju na šape tj. na kožu između jastučića. Bolesti koje još mogu da dobiju su: katarakta, glaukom, kardiomiopatija, arterijska bolest i porodična nefropatija.

Ne linjaju se puno, ali im je dlaka srednje dužine, te treba redovno četkati dva do tri puta nedeljno. Za kompletnu negu dlaka je potrebno pored četkanja još šišanje i timarenje.

STATISTIKA

*Nivo energije: Srednja energija.
*Nivo razigranosti: Vrlo razigrano.
*Odnos prema drugim psima: Veoma prijatan.
*Odnos prema drugim ljubimcima: Veoma prijatan.
*Odnos prema nepoznatim ljudima: Veoma prijatan.
*Lakoća treniranja: Teško je trenirati.
*Zaštita: Nema zaštitnički nagon.
*Potrebno održavanje: Visoko održavanje.
*Tolerancija na hladnoću: Srednja tolerancija.
*Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija.

POGLEDAJ JOŠ: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari