ROTVAJLER

  • Naziv rase: ROTVAJLER
  • Originalni naziv rase: Rottweiler
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 15
  • Klasifikacija FCI: Grupa II – Pinčeri, šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 8 – 11 godina

Rotvajleri su porodični drugovi i ozbiljni čuvari. Zaslužili su obe reputacije: mogu biti žestoko posvećeni izabranim ljudima, a njihova zaštitnička priroda čini rotvajlera vrednim u službi policije i u terapeutske svrhe. Ovoj rasi je od ranog uzrasta potrebna socijalizacija i usmeravanje zaštitničkog nagona. Takođe je važno da je mentalno i fizički održavate kako biste izbegli nalaženje manje poželjnih načina da oslobodi svoju energiju. Ova rasa nije za neiskusne ljubimce ove rase, tako da je potrebno iskustvo u pravilnom odgajanju rotvajlera, gde dobijate izvanrednog  psa za druženje i zaštitu.

Odani i sa zaštitničkim nagonom, rotvajleri su često razigrani i ljubazni prema deci. Međutim, lako se može desiti da preterano štite ,,svoju“ decu od stranaca te dolazi do nepoželjnih situacija. Iz ovog razloga je poželjna rana socijalizacija pasa.  Imajući u vidu njenu veličinu i čistu snagu, ovaj sigurni čuvar će najbolje postupiti ako bude nadgledan sa decom i drugim psima.

POREKLO

Rotvajleri važe za jednu od najstarijih rasa, mada se teorije o njihovom poreklu razlikuju. Prema mišljenju kinologa Štrebela, rotvajler je tipičan nemački pas. S druge strane, možda vodi poreklo još od doba Rimljana od pasa uzgajanih za borbe sa lavovima u arenama, mastifa. Preci današnjih rotvajlera su vrlo verovatno rimski čuvari stada, koji su pratili rimske vojnike kroz duge maršute preko alpskih venaca, terajući stoke kojom su se vojnici hranili. Najmanje jedna od ovih maršruta ih je odvela u južnu Nemačku, gde su se neki od ovih ljudi i naselili. Ova rasa je bila tada više cenjena zbog svojih izuzetnih radnih sposobnosti, a manje zbog odlike kao porodičnog psa.

Poreklo imena rotvajler vodi od nemačkog grada Rotvajl, izvedeno od reči koja označava crveni crep krovova rimskih kupatila koja su otkrivena u 8 veku, a doslovan prevod bi bio „crvena vila“.

rotvajler-pas1

Tokom Prvog svetskog rata, rotvajler je dobio ulogu u nemačkoj vojsci. Broj predstavnika je nastavio da raste, a tridesetih godina prošlog veka rotvajleri su počeli da učestvuju na izložbama. Interesantno je to da je rotvajler uspeo da od rase koja je bila na ivici izumiranja dođe na mesto druge najpopularnije rase u Americi.

IZGLED

Rotvajleri spadaju u snažne, srednje velike pse. Mužjaci su znatno krupniji od ženki, prosečna težina mužjaka je između 50 – 60 kg i visine 61 – 69 cm, dok ženke teže između 35 – 48 kg, visine 56 – 63 cm. Glava kod mužjaka i ženki se razlikuju samo po veličini, ne i po formi. Tipično je jaka i široka, sa malim ušima u obliku trougla, visoko postavljenim i spuštenim, sa lepo razvijenim čelom, naboranim kad je pas na oprezu. Oči su im bademaste, tamno smeđe boje, mirnog pogleda. Njuška je srednje duga, sa izuzetno snažnim zubima. Vrat je mišićav, a telo nabijeno, ravnih leđa i širokog grudnog koša. Rep im je prirodno dugačak i jak, vodoravno nošen, najčešče su kupirani na prvom ili drugom pršljenu.

Dlaka im je kratka, kompaktna, s tim da je malo duža na licu, zadnjim šapama i repu, pretežno crne boje, ali donji deo njuške, grudi i šape su uvek svetlije braon – narandžaste boje. Poddlaka nikad ne sme da se vidi ispod dlake. Prosečan životni vek im je između 8 i 11 godina.

NARAV

Rotvajler je u osnovi uravnotežen, samouvereni i hrabar pas. Veoma brzo se vezuju za porodicu, odnosno vlasnika i spremni su da urade sve kako bi ih zaštitili. Neustrašiv je i efikasan pas čuvar, koji nikad ne laje bez razloga. Potrebna mu je sloboda i ne podnosi da je suviše dugo vezan. Može da bude veoma disciplinovan , ali je potrebna dresura i autoritativnost.

rotvajler-pas-štene

Dosta su sudržani i nepoverljivi prema strancima. Spadaju u visoko inteligentne pse i sposobnost učenja im je veoma izražena. Za držanje kao ljubimca,neophodan je autoritativni vlasnik i dosledna dresura. Psa od malena treba socijalizovati i naučiti ga granicama koje ne sme da prelazi. Ženke rotvajlera su odanije i privrženije vlasniku pa ih je lakše dresirati.

ZDRAVLJE I NEGA

Rotvajleri su relativno zdrava rasa. Zahteva svakodnevnu fizičku i mentalnu aktivnost. Uživaju na hladnim temperaturama, a sa druge strane može doći do toplotnog udara kad je previše toplo. Može da bude napolju, ali je potrebno da bude kao štene u kući, sa svojom ljudskom porodicom, kako bi se na pravi način socijalizovao i vezao za ljude.

Česti zdravstveni problemi su koronarna arterijska bolest, displazija kuka i kolena, osteosarkom, torzija želuca i kancer.

Ova rasa je vrlo energična i potrebno mu je dosta aktivnosti i kretanja. U suprotnom , skloni su gojenju što može izazvati niz oboljenja. Dobro se prilagođavaju uslovima života u stanu uz redovne šetnje. U dvorištu će pas uživati, ali nikako ne sme da bude bez čovekovog društva jer pati.

Rotvajleri ne zahtevaju mnogo nege, minimalna je nega oko dlake i podrazumeva samo povremeno četkanje da bi se uklonila mrtva dlaka. Dovoljno ih je jednom nedeljno temeljno očetkati.

STATISTIKA

*Nivo energije: Srednji.
*Nivo razigranosti: Srednji.
*Odnos prema drugim psima: Nije baš razigran.
*Odnos prema drugim ljubimcima: Nepoverljiv.
*Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv.
*Lakoća treniranja: Umereno lako trenirati.
*Zaštita: Veoma zaštitni.
*Potrebno održavanje: Minimalno održavanje.
*Tolerancija na hladnoću: Srednja tolerancija.
*Tolerancija na toplotu: Slaba tolerancija.

Izvor: Wikipedia, KSRS

Pročitajte još: RASE

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari