NaslovnaPSIENGLESKI PATULJASTI TERIJER

ENGLESKI PATULJASTI TERIJER

  • Naziv rase: Engleski patuljasti terijer
  • Originalni naziv rase: TOY TERRIER
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Engleska
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Engleski patuljasti terijer je mali pas nastao u Engleskoj. Odličan lovac na male štetočine, veran i privržen kućni ljubimac. Može živeti i u najmanjem stanu.

POREKLO

Engleski patuljasti terijer je retka rasa, čak i u rodnoj Engleskoj. Nastao je ukrštanjem mančesterskih terijera, ali veruje se da je i italijanski grejhound učestvovao u miksu gena. Sve do 1960-tih godina je bio poznat pod imenom Black and Tan terrier i bio je vrlo popularan zbog svoje odlične sposobnosti da lovi pacove i druge male štetočine. U periodu industrijske revolucije kao i nakon nje postojala su čak i takmičenja u lovu na pacove gde su ovi mali psi često odnosili pobedu.

IZGLED

dog-terier-engleski-patuljasti-terijer-rase-pasa (2)
foto: Pixabay

Engleski patuljasti terijer je mali pas, vrlo kompaktnog i mišićavog tela. Dlaka je kestenjasto crvena i crna, sa precizno odvojenim površinama različitih boja na telu. Oči su mu tamne boje, male i blago ispupčene. Poseduje dugu i usku glavu sa ravnom lobanjom. Uši su blago špicaste, vilica je snažna sa makazastim ugrizom. Rep je debeo u korenu, nisko usađen sa špicastim završetkom. Idealna težina ovog psa je između  2,7 i 3,6 kg a idealna visina se kreće između 25 i 30 cm.

NARAV

Engleski patuljasti terijer je energičan, inteligentan i vrlo oprezan pas. Za razliku od nekih drugih malih rasa nije nikada preterano nervozan, važi za prijatnog psa za druženje. Pojedini primerci mogu imati vrlo tvrdoglavu crtu, pa njegova dresura može postati izazov iako je mali rastom. Veoma su privrženi svojoj porodici, ali im je potrebna rana socijalizacija kako bi se slagali sa drugim psima, mačkama kao i baš malom decom.

ZDRAVLJE I NEGA

Važi za aktivnu rasu, ali svoju potrebu za vežbanjem može bez problema zadovoljiti laganom šetnjom na povodcu ili trčkaranjem i po najmanjem stanu. Prilagodiće se životu i u stanu i u kući, ali ovo nikako nije pas koji može živeti samo napolju u dvorištu. Nega oko njegove dlake je minimalna, dovoljno joj je periodično četkanje. Mogu biti osetljivi na hladnoću, potrebno je obezbediti mu udobno i toplo mesto za odmor. Važe za vrlo zdravu, kao i dugovečnu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kolena kao i poremećaju sočiva oka.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Srednje težak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari