NaslovnaRase pasaFOKS TERIJER

FOKS TERIJER

  • Naziv rase: Foks terijer
  • Originalni naziv rase: FOX TERRIER (FOX TERRIER – WIRE, FOX TERRIER-SMOOTH)
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: oko 15 godina

Foks terijer se javlja u dve varijante – kratkodlaki i oštodlaki. Originalno je uzgajan za lov, a u današnje vreme je čest kao kućni ljubimac. Dobar je izbor za porodice sa decom, ali nije dobar za domaćinstva sa više kućnih ljubimaca. Poseduje veliku energiju, može podneti bilo koju količinu fizičkih aktivnosti.

POREKLO

Obe vrste foks terijera i kratkodlaki i oštrodlaki potiču iz Velike Britanije. Kako se pretpostavlja potiču od iste grupe pasa od kojih su nastali i bul terijer i mančesterski terijer. Jedinstvene karakteristike rase foks terijera su ustanovljene okvirno krajem 19. veka, a zvanični standard je izrađen 1876. godine. U pitanju je vrlo živahan, ali i oprezan terijer koji može podneti bilo koju količinu fizičkih aktivnosti. Originalno je uzgajan za lov na pacove, zečeve i naravno za lov na lisice.

foks-terijer-rase-pasa (1)
foto: Pixabay

IZGLED

Foks terijer je malih dimenzija, ali izuzetno snažne građe i jakog kostura. Poseduje lobanju sa skoro ravnom gornjom linijom, koja blago pada postepeno smanjujući širinu ka očima. Posetuje blagi stop i crni nos. Ima jake vilice za pravilnim makazazstim zagrizom, tamne umereno male oči. Uši su kod ovog psa male, u obliku slova v, umerene debljine sa prednjim delom koji pada napred ka obrazima. Grudi su duboke, ne preterano široke. Rep se kupira, visoko je usađen i uspravno nošen. Kada je boja u pitanju, kod obe vrste ovog terijera dominira bela boja sa crnim ili plamenim oznakama. Kod kratkodlakog terijera dlaka je kratka, prava i glatka, a kod oštrodlakog je dlaka vrlo oštra kao što mu i ime kaže. Visina u grebenu ne bi smela da pređe 39 cm za mužjake, dok su ženke nešto niže. Idealna težina mužjaka je 8,25 kg za oštrodlakog terijera. Kratkodlaki terijer je nešto lakši sa prosečnom težinom između 7,5 i 8 kg kada su mužjaci u pitanju.

foks-terijer-rase-pasa
foto: Canva

NARAV

U pitanju je vrlo radoznao i aktivan pas. Živahan je, okretan obožava da trči okolo. Umiljat je i veseo, naročito voli da trčkara i igra se sa decom. Poseduje izražen vid i sluh, važi i za dobrog psa čuvara bez obzira na njegovu malu veličinu. Ne preporučuje se za držanje u domaćinstvu sa više ljubimaca, jer će manje životinje i mačke posmatrati kao svoj plen a prema većima od sebe može pokazati „šefovsko ponašanje“. Potrebna mu je čvrsta ruka i iskusan vlasnik jer može biti vrlo tvrdoglav. Zahteva ranu socijalizaciju.

foks-terijer-rase-pasa (2)
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Neophodno je obezbediti mu veliki prostor na kome će imati mogućnost da se igra i istrči u dovoljnoj meri. Idealno  za njegove potrebe bi bilo ograđeno dvorište sa mnogo prostora, ali može se držati i u stanu. Za održavanje dlake dovoljno je četkanje jednom nedeljno i kupanje po potrebi. Kod oštrodlakog terijera je preporuka da se barem dva puta godišnje odvede profesionalnom grumeru koji će mu lepo oblikovati i skratiti dlaku. Od zdravstvenih problema, ova rasa ima predispoziciju za epilepsiju, a takođe mogu biti skloni problemima sa očima poput katarakte.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Može biti težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari