NaslovnaPSIHAVANSKI BIŠON - HAVANEZER

HAVANSKI BIŠON – HAVANEZER

  • Naziv rase: Havanski bišon
  • Originalni naziv rase: BICHON HAVANAIS
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Kuba
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Havanski bišon ili havanezer kako je poznatiji je mali pas predivne dlake i izuzetnog karaktera. Savršen za porodice sa malom decom kao i za ljude koji žive u manjim stanovima. Nežnog temperamenta, poslušan i vrlo radoznale prirode.

POREKLO

Havanezer je nastao na teritoriji Kube. Prema nekim izvorima vodi poreklo od pasa koji su zajedno sa Kolumbovim brodovima stigli na ostrvo 1600-tih godina, a prema drugim potiču od pasa italijanskih moreplovaca. Bio je omiljeni pratilac bogatijih društvenih slojeva Kube, predstavljalo je statusni simbol posedovati psa ove rase. Ime je dobio po glavnom gradu Havani a originalno se zvao Blanquito de la Habana odnosno Havanski svileni pas. Ključni trenutak za ovu rasu se dogodio tokom Kubanske revolucije kada su kubanske izbeglice bežeći sa Kube donele 11 primeraka ovog psa u Ameriku. Upravo od ovih 11 pasa većina Havanezera koji žive van teritorije Kube vode poreklo. Poznati ljubitelji ove rase su između ostalih bili i Ernest Hemingvej i Čarls Dikens. Rasa je zvanično priznata od strane AKC 1996. godine.

IZGLED

havanski-bišon-havaneser-rase-pasa-moj-ljubimac 3
foto: Pixabay

Havanezer je pas malog rasta sa tamnim i velikim očima, ravnom i uskom njuškom i blago zašiljenim ušima. Dlaka je veoma mekana, duga i najčešće tamno pšenično žute boje, žuto-braon, sive ili bele sa braonkastim ili žućkastim oznakama. Poseduje crni nos, pametan pogled i viseće uši i spljoštene obraze. Visina se kreće od 21 do 29 cm, a težina između 4,5 do 7 kg.

NARAV

Havanski bišon je pas radoznalog i nežnog temperamenta. Vrlo brzo se vezuje za svog vlasnika i porodicu, ne trpi grupost i strogu dispiplinu. Odličan je sa decom, takođe i sa drugim životinjama a pogotovo psima. Važi za visoko inteligentnu rasu, lak za dresuru i izuzetno poslušan. Vole da ugađaju svom vlasniku, nikada nisu agresivni. Spadaju među lajavije rase što nekim vlasnicima može predstavljati problem.

ZDRAVLJE I NEGA

Havanski bišon je idealan pas za stan jer ne zahteva puno prostora. Veoma su živahni, ali pošto su mali rastom će bez problema trčkarati i po najmanjem stanu. Naravno, dnevne šetnje napolju im se moraju obezbediti. Njihova dlaka je zahtevna za negu, iako se vrlo malo linja, neophodno joj je redovno četkanje kako bi se sprečilo pravljenje čvorova i mršenje. Takođe, redovno šišanje i skraćivanje dlaka između prstiju im je neophodno. Od ozbiljnijih bolesti najčešće ih pogađaju: displazija kukova, displazija laktova, hondrodisplazija, Leg Perthes oboljenje, katarakta, gluvilo, luksacija patele, portosistemski šant, šum na srcu i insuficijencija mitralnog zaliska.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Zahtevan za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari