NaslovnaPSIIRSKI SETER

IRSKI SETER

  • Naziv rase: IRSKI SETER
  • Originalni naziv rase: Irish Setter 
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 72
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – ptičari
  • Poreklo: Irska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Irski seter je jedna od najpoznatijih rasa, koja je u Americi bila decenijama na spisku najpopularnijih rasa. Poslednjih godina mu je popularnost u padu, ali i dalje je veoma čest kućni ljubimac u mnogim domovima. Najstariji od svih setera, prepoznatljivog crvenog krzna i gracioznog držanja. Veoma prijateljske naravi, zaista strpljivi sa decom bez obzira na njihov uzrast, što ih čini odličnim kućnim ljubimcem za ljude sa decom.

POREKLO

irski-seter-pas
foto: Pixabay

Rasa je nastala u tokom 18. veka ukrštanjem španijela, poentera i još nekih engleskih rasa. Stvoreni su za korišćenje u lovu, Irci su želeli da naprave veoma brzog psa sa sjajnim sluhom i u tome su bili uspešni. Najbolje su se istakli u lovu na ptice i veoma brzo su se rasprostranili i po drugim zemljama. Danas, su čest kućni ljubimac najviše na teritoriji SAD.

IZGLED

Irski seter spada u rase srednje ili veće veličine, veoma je proporcionalno građen i sportskog izgleda. Ima ovalnu lobanju i glavu srednje veličine sa dosta izraženim potiljkom. Njuška je četvrtastog oblika, oči sa karakterističnim nežnim pogledom i braon boje. Vrat, telo i noge su im pokriveni dužim dlakama, kao i uši koje vise niz glavu. Grudi su im široke, leđa mišićava, generalno sportski građena rasa pasa. Dlaka im je dosta gusta i može se javiti  u crvenoj, beloj ili crno-beloj boji, a mogu se javiti i obeležja na grudima i licu. Visina mužjaka se kreće od 66 do 71 cm, dok se visina ženki kreće u rasponu od 60 do 66 cm. Težina mužjaka varira od 29 do 34 kg, a težina ženki između 15 i 29 kg.

NARAV

irski-seter-pas
foto: Pixabay

Odlični psi za porodice sa decom. Veoma su odani i vezani za svoje vlasnike i kao rasa baš uživaju u društvu ljudi. Jako su inteligentni i osećajni pa je preporuka da se njihova obuka i socijalizacija obavlja strpljivo, bez vike i kažnjavanja. Odlično se slažu i sa drugim životinjama, mada bi male životinje mogli posmatrati kao plen zbog svojih urođenih lovačkih sposobnosti. Zbog svog mirnog temperamenta i naravi se često koriste i kao terapeutski psi u školama i bolnicama. Prijateljski su nastrojeni prema svima, čak i nepoznatim ljudima, zbog čega nisu dobri psi čuvari.

ZDRAVLJE I NEGA

irski-seter-pas
foto: Pixabay

Poseduju visok nivo energije, pa im je potrebno obezbediti veću količinu fizičkih aktivnosti. Bilo da su u pitanju duže šetnje više puta dnevno ili igre bacanja loptice i štapa, ali ovaj pas će tražiti i želeti dosta pažnje i posvećenosti. Najviše im gode umerene temperature, loše podnose veoma hladno ili veoma toplo vreme. Mogu se držati u stanu, ali ovaj pas će biti najsrećniji ukoliko ima pristup dvorištu po kom može da se istrči. Potrebno mu je redovno četkanje, barem tri puta nedeljno kao i skraćivanje dlake po potrebi. Važe za dosta zdravu rasu, ali mogu oboleti od raka, epilepsije i raznih očnih oboljenja. Uz pravilnu negu i dovoljnu količinu fizičke aktivnosti mogu doživeti svoj pun životni vek do 15 godina.

za rase pasa

 

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Veoma prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Veoma prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena tolerancija

https://www.youtube.com/watch?v=ooK_VY3nA4w

Izvor: animalplanet.com, njuska.com, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari