NaslovnaPSIJORKŠIRSKI TERIJER

JORKŠIRSKI TERIJER

  • Naziv rase: JORKŠIRSKI TERIJER
  • Originalni naziv rase: Yorkshire terrier
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 6
  • Klasifikacija FCI: Grupa III – Terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Patuljasti pas
  • Prosečan životni vek: 11 – 15 godina.

Jorkširski terijer se zovu i kao jorki (yorkie). Pravi su veseljaci, idealni kućni ljubimci, ali postoje uslovi koje treba ispuniti da bi svi bili zadovoljni. Naime, to su pravi terijeri, te imaju svojeglav i nezgodan temperament. Svojim izgledom i veličinom otapaju mnoga srca i lako se uvuku pod kožu.

POREKLO

Nastao je početkom 19-og veka sa namerom da bude lovac na pacove u fabrikama vune. Zbog svoje veličine lako se mogao uvući u mnoge rupe i ćoškove tadašnjih ogromnih mašina. Pored toga, idealan ne bio i za lov vani, jer tada je donesen zakon da pas ne sme da bude viši od 21 cm, da ne bi lovili životinje po šumama. U tom periodu je bilo veliko siromaštvo na ostrvu. Smatra se da je u stvaranju jorkija uključeno više rasa: skajterijer, english toy terijer, dandi dinmont terijer i mnogi drugi. Zbog dužine dlake u stvaranju jorkija učestvovao je i maltezer.

IZGLED 

JORKŠIRSKI TERIJER-pas2

Jorki je pas patuljastog rasta, ali veoma skladne građe, sa pravim nogama i šapama okruglog oblika. Vrat je dug i tanak, glava mala i pljosnata, a vilice pravilne. Zubi su jaki, a gornji prekrivaju donje zube. Imaju mali crni nos i uši u obliku slova V, dok su oči srednje veličine bademastog oblika. Rep je visoko postavljen i obično imaju tamniju boju u odnosu na boju tela. Što se tiče veličine, visina se kreće oko 21 cm, a težina do 7 kg. Postoji i patuljasti jorkširski terijer čija visina varira od 15 do 17 cm, a težina do 3,2 kg.

Dlaka je duga bez poddlake. Zbog duge dlake se linjaju mnogo manje nego kratkodlaki. Njihova dlaka je kao ljudska dlaka, neprestano raste i retko otpada. Dlaka je sjajna poput svile, a boja je zlatno smeđa sa crnim paležom. Dlaka se proteže od kičme i pada sa obe strane do poda. Podeljena je razdeljkom duž tela sve od repa do glave. Vlasnici ih obično šišaju, sem kad ih spremaju za izložbu. Na glavi je potrebno vezati dlake u rep, da bi mogli da jedu, a da se ne uprljaju, a i da mogu da vide. Nijanse boje dlaka je pri osnovi tamnija, nego u sredini, a pri vrhovima je svetlija.

NARAV 

JORKŠIRSKI TERIJER-pas

Osvajaju svojom veličinom, umiljatošću i veselim karakterom, ali terijerska krv u njima izaziva neprikladno ponašanje u vidu toga da brzopleto stupa u akcije te lako upada u nevolje (treba ga držati na povocu). Ukoliko mu se stranci ne sviđaju besomučno laje, agresivan je prema drugim psima, naročito ako su manji od njega. Iz svega toga, potrebno je da se pravilno dresira u što ranijem dobu i da se socijalizuje sa drugim psima. Lako se dresiraju i brzo nauče komande. Ne preporučuje se porodicama sa malom decom jer može doći do fatalnih posledica prilikom iskazivanja ljubavi dece prema jorkiju, naime dečiji zagrljaj može da ugrozi malecno telo jorkija. Ukoliko se ne dresiraju pravilno, možete imati male i lajave ratnike u kući.

ZDRAVLJE I NEGA

Jorki je veoma aktivan i živahan, te lako može prikom skakanja doći do povrede malih i slabih kostiju. Imaju osetljiv grkljan te treba voditi računa na povocu, da ih ne povučete jako. Oboljevaju od bronhitisa i prisutni su problemi sa zubima. Zbog građe dlaka, jako su osetljivi na hladnoću i najviše im prija topla prostorija.

Potrebna im je svakodnevna nega dlaka, četkanje, kupanje i šišanje, naročito ako se spremaju za izložbu. Potrebno je koristiti poseban šampon za njih, u suprotnom može doći do iritacije kože. Češljanje dlake ne sme nikad da bude na suvo jer dolazi do kidanja dlaka. Dlake u ušima je potrebno šišati na svake 2 do 3 nedelje.

STATISTIKA:

* Nivo energije: Visok.
* Nivo razigranosti: Veoma razigran.
* Odnos prema drugim psima: Nepoverljiv.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Nepoverljiv.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Veoma prijatan.
* Lakoća treniranja: Lako je trenirati.
* Zaštita: Nema zaštitnički nagon.
* Potrebno održavanje: Visoko održavanje.
* Tolerancija na hladnoću: Niska tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija.

Bonus video:

Izvor: zivotinjice.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari