NaslovnaOSTALI KUĆNI LJUBIMCIZLATNE RIBICE - MITOVI I ISTINE

ZLATNE RIBICE – MITOVI I ISTINE

Zlatna ribica je najpopularnija i jedna od najtraženijih akvarijumskih vrsta i svakako jedna od prvih domestificiranih riba. Inače je iz porodice šarana (Cyprinidae). 

Veoma je zahvalna kao ljubimac jer dobro podnosi sva godišnja doba i veoma je društvena, pa može živeti sa više različitih vrsta ribica. O ovim ribicama kruže razni mitovi, a evo odgovora na njih!

Idealne za početnike jer kratko žive – Zlatna ribica u staklenoj kugli

Kada se kaže zlatna ribica slika koja vam se stvori u glavi je staklena kugla i jedna ribica koja ne zahteva puno pažnje. Nažalost, zbog ove tako česte zablude životni vek ovih ribica kreće se od 6 do 8 godina, dok bi one zapravo u idealnim uslovima živele i do 50 godina. Zlatne ribice zahtevaju dosta kiseonika i čistu vodu, pa je bolje držati ih u akvarijumu koji ima pročišćavače vode i vazdušne pumpe.

Tri sekunde – Imaš pamćenje kao zlatna ribica

Još jedan rasprostranjen mit koji se koristi kada želimo da opišemo dekoncentrisanost i nemogućnost da nešto upamtimo. Ipak, u realnosti ovo nije tačno. Dokazano je da zlatne ribice pamte bolje od većine drugih riba. One pamte određene oblike, boje i zvukove i do tri meseca. Istraživanje je pokazalo da u tom periodu mogu i da razlikuju ljude koji ih hrane od ostalih, a vremenom će se toliko osloboditi straha da će često prihvatati hranu direktno iz ruke vlasnika.

Zlatna ribica ispunjava želje

Nije poznato od kada tačno postiji legenda da zlane ribice ispunjavaju želje, a taj motiv se odavno provlači kroz raznu prozu. U verziji zlatne ribice prvi put se pojavljuje u Puškinovoj Priči o ribaru i ribici. Tada je uhvaćena zlatna ribica obećala ispunjenje jedne želje ukoliko bude oslobođena. Ipak, stara legenda kaže da  zlatne ribice ipak mogu da ispune želje nekih ljudi. Prepoznaćete se ako sve zlatne ribice u jednom akvarijumu doplivaju do vas kada stojite ispred. Ako se to dogodi vi zamislite želju, za svaki slučaj 🙂

zlatna-ribica

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari