NaslovnaRase pasaKATALONSKI OVČAR

KATALONSKI OVČAR

  • Naziv rase: Katalonski ovčar
  • Originalni naziv rase: PERRO DE PASTOR CATALAN
  • Klasifikacija FCI: Grupa I – pastirski psi i psi terači stoke (sem švajc. pastirskih pasa) 
  • Poreklo: Španija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 11-14 godina

Katalonski ovčar je stara rasa koja se vekovima koristi za čuvanje ovaca, mada se sve češće može pronaći kao porodični ljubimac. Odličnog je karaktera, vrlo inteligentan, prema strancima nepoverljiv i vrlo oprezan što ga čini zaista sjajnim čuvarom.

POREKLO

Katalonski ovčar je rasa koja potiče sa Pirineja. Vekovima se koristi za vođenje ovaca na ispašu i čuvanje. U današnje vreme se ponekad može pronaći i kao kućni ljubimac, ali je u većini slučajeva zadržao svoju primarnu ulogu. Prema nekim izvorima, mali katalonski pas je postojao već u 18. veku na teritoriji Katalonije po kojoj i nosi ime, ali kako je u pitanju pretežno farmerski pas, niko od vlasnika nije bio zainteresovan za izložbe i registraciju svojih pasa. Prema zvaničnim informacijama, katalonski ovčar je prva španska rasa koja je 1954. godine priznata od strane FCI. Vrlo retko su se pojavljivali na izložbama, čak i nakon zvaničnog priznanja rase i u jednom trenutku su bili na granici izumiranja. Prvi poznati katalonski ovčar koji je osvojio titulu prvaka bio je Ungos de Laquetania što je kasnije privuklo neke španske a kasnije i druge odgajivače da nastave sa spašavanjem rase.

IZGLED

Katalonski ovčar je pas srednje veličine, snažnog stasa i vrlo lepe dlake. Dužina mu blago prelazi visinu grebena u odnosu od 9:8. Prosečna težina kod ovog psa je oko 18 kg, a visina između 45 i 55 cm. Poseduju usku njušku, sa karakterističnim kupastim oblikom. Uši su visoko postavljene, blago povijene i teško uočljive zbog količine dlake koju poseduje. Oči su tamne, vrlo živahne i lako uočljive na njegovom mirnom licu. Rep može biti dugačak ili kratak (kupiran) a dlaka katalonskog ovčara je dugačka, ravna ili blago uvijena. Katalonski ovčar može da bude sivo crne boje, riđe koja je prošarana crnim ili da bude kombinacija crne, riđe i bele dlake.

NARAV

Spada u inteligentne i vrlo živahne pse, snažnog karaktera, koji će vrlo požrtvovano raditi sa poverenim mu stadom. Prema strancima je nepoverljiv i vrlo je oprezan. Odličan je i čuvar imanja, a sve češće se može pronaći i kao porodični pas.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas zahteva redovno četkanje zbog specifičnosti svoje dlake, ali kupanje samo onda kada je to neophodno. Zbog gustine dlake, ona se izuzetno teško suši i najbolje je pustiti da se osuši prirodnim putem. Izuzetno su aktivna i energična rasa i zahtevaju svakodnevnu fizičku aktivnost, ali i mentalnu stimulaciju. Preporuka je držanje u dvorištu, ili u kući sa konstantnim pristupom dvorištu. Otporan je vrućinu, hladnoću i sve vremenske nepogode. Važi za zdravu rasu, ali može se javiti displazija kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

 

Izvor: ksrs.rs, mezimci.rs, prodajapasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari