KORAT MAČKA

  • Naziv rase: Korat
  • Poreklo: Tajland
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 10 – 15 godina

Korat mačka je nastala na Tajlandu gde se veruje da donosi dobru sreću. Prepoznatljiva po svom divnom plavo sivom krznu, prodornim očima i srcolikom obliku lica. Izuzetno aktivna rasa, nije sklona vezivanju za prostor, već za vlasnika. Na Tajlandu je zabranjeno kupiti ovu rasu, može se dobiti isključivo na poklon.

POREKLO

Korat vodi poreklo sa Tajlanda gde se za ovu vrstu mačke upotrebljava i naziv „si savat“ što znači „dobra sreća“. Rasa je dobila ime po nazivu oblasti na severoistoku Tajlanda na kome se veruje da je nastala. Na Tajlandu se veruje da ova mačka donosi sreću i uobičajno je da se poklanja mladencima kao venčani poklon sa željom da imaju mnogo sreće i žive u blagostanju u novom zajedničkom životu. Takođe, ovu mačku je zabranjeno kupiti na Tajlandu, moguće je dobiti je isključivo na poklon. Prvi pisani izvori o korat mačkama su iz 14. veka, a poznata tajlandska knjiga pesama ovu mačku opisuje kao mačku boje lotosovog lista i predivnih očiju. U Engleskoj je zabeleženo prvo pojavljivanje mačke koja je ličila na ovu 1896. godine na izložbi, iako ne postoje sigurni podaci da je baš ova rasa u pitanju. U SAD je prvi par zvanično registrovan 1959. godine, kada je jedan par po povratku sa Tajlanda doveo sa sobom i ljubimce po imenu Nara i Dara, naravno dobijene na poklon. Rasa je zvanično prepoznata 1967. godine, a danas je priznata od strane svih felinoloških organizacija. Važi za retku i prirodnu rasu, koja nikada nije ukrštana sa drugim rasama zbog čega je zadržala isti izgled kroz vekove. Rodovnik ove mačke uvek mora voditi korene sa Tajlanda, a njeno parenje je i u današnje vreme dozvoljeno samo u okviru iste rase.

IZGLED

Krzno srebrno plave boje kao i prodorne zelene oči korat mačku čine jednom od najlepših rasa mačaka. Vrlo je slična ruskoj plavoj mački, od koje se razlikuje po obliku glave i po tome što korat poseduje jednoslojno krzno prilepljeno uz telo. Ova rasa inače sporije raste, tek sa pet godina starosti dostiže svoju punu veličinu. Jedina je rasa sa srcolikim oblikom glave. Koren dlake kod korat mačke je svetliji, sredina tamnije plava dok je vrh dlake skoro pa srebrnkast. Nisu dozvoljene nikakve šare i mrlje. Kada se rode, mačići imaju plave oči koje vremenom tokom sazrevanja prelaze u predivnu zelenu boju. Koža na nosu i šapama može varirati od crne boje do boje lavande. Glava, nos i čelo ove mace imauju srcoliki oblik, a taj oblik se često može zapaziti i na prednjem delu grudi. Uši su im okrugle i velike, vrat je jak, rep je srednje veličine i sužava se prema zaobljenom vrhu. Uobičajna težina se kreće između 2,5 do 4,5 kg.

NARAV

Korat je vrlo inteligentna mačka, ima izraženu individualnu volju i može biti vrlo posesivna prema svom vlasniku. Ova mačka izuzetno loše podnosi samoću, zbog čega se najčešče uzimaju u paru. Vezuje se za jednu ili maksimalno dve osobe u svojoj porodici, i sklona je tome da svog vlasnika prati u stopu. Voli decu, tolerantna je sa njima, ali zahteva lični prostor i poštovanje pa nije baš preporučiva za porodice sa vrlo malom decom. Ukoliko je pravilno socijalizovana dobro će se slagati i sa psima, mada joj više odgovara društvo drugih mačaka, pogotovo svoje rase. Kako se ova mačka vezuje za vlasnika a ne za prostor, nećete imati problema sa njom u slučaju selidbe i promene životne sredine, vrlo brzo će se adaptirati na novu sredinu. Izuzetno je energična, obožava da se igra i lako se može naučiti brojnim trikovima. Može imati ljubomornu crtu, pogotovo u odnosu sa drugim mačkama – ovo se posebno odnosi na igračke i na stvari koje korat smatra svojim vlasništvom, tvrdoglavo će ih čuvati. Ne važi za preterano glasnu, ali ukoliko ima povoda da se pobuni, recimo ako joj je prazna činija za vodu ili hranu, može biti sklona ispuštanju vrlo neobičnih zvukova koji podsećaju na cvrkut i vrisku.

ZDRAVLJE I NEGA

Korat za razliku od njoj slične ruske mačke ne poseduje podlaku, već samo kratku dlaku kojoj je dovoljno četkanje jednom nedeljno. Kao rasa su sklone gubljenju težine, pa je pravilna ishrana od izuzetne važnosti. Kako je u pitanju prirodna rasa, koja se nije ukrštala sa drugim rasama, važe za izuzetno zdravu i otpornu i mogu živeti i duže od 15 godina uz pravilnu negu. Za ovu macu je karakteristična mala količina masnog tkiva, zbog čega je osetljiva na anesteziju i potrebno je zaštititi je od hladnoće.  Od genetskih oboljenja, postoji nekoliko neuromišićnih poremećaja u njihovoj istoriji bolesti.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema deci: Prijateljski
* Potrebno održavanje: Umereno laka za održavanje
* Nezavisnost: Niska nezavisnost

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari