KIŠU

  • Naziv rase: Kišu
  • Originalni naziv rase: KISHU
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – Špic tip i primitivni tip pasa, sekcija 5 – Azijski špicevi i srodne rase
  • Poreklo: Japan
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 11-13 godina

Kišu ili Kišu Ken kako ga još nazivaju je stara rasa nastala na teritoriji Japana. Odličan izbor za ljude koji vole da se bave sportom kao i da borave u prirodi. Odličan lovački pas, ali i veran i privržen kućni ljubimac koji voli da je uključen u sve aktivnosti svoje ljudske porodice.

POREKLO

Kišu potiče od stare rase srednje velikih pasa koji su ranije živeli na teritoriji Japana. Nastali su u predelu Kishu po kojem su i dobili ime. Originalno su korišćeni za lov na divlje svinje i srndaće. Kod prvih primeraka ove rase je su preovadavale oznake susam boje kao i tigraste, dok su kasnije postali dozvoljeni samo jednobojni primerci. U današnje vreme, Kišu su najčešće bele boje, koriste se pre svega prilikom lova, ali i sve češće kao kućni ljubimci.

IZGLED

kishu-kišu-rase-pasa-moj-ljubimac1
foto: Pixabay

Kišu je veoma snažan i mišićav pas, srednjeg rasta. Muskulutura mu je dobro razvijena, proporcionalne je građe. Ima prstenast ili srpast rep i uši uspravno nošene. Poseduje grubu duplu kratku dlaku, sa veoma mekom podlakom. Boja u kojoj se najčešće javlja je bela, ali pojedini primerci mogu biti i u tigrastoj, boji susama ili crvenoj boji. Mužjaci su u proseku visoki oko 52 cm, a ženke su prosečno visoke 46 cm. Težina se kod ove rase kreće od 13-27kg.

NARAV

Kišu je veoma prijateljski nasrojen prema skoro svima, važi za mirnog i tihog psa. Veoma retko laje i izuzetno je odan svojoj ljudskoj porodici. Prema strancima može biti rezervisan i nepoverljiv. Za dresuru nije težak ukoliko se sa dresurom i socijalizacijom počne od rane mladosti. Potreban mu je iskusan, čvrst i dosledan vlasnik koji će se koristiti pozitivnim metodama dresure. Nije preporučljiv za porodice sa baš malom decom, dok će se sa onom starijom, koja su naučena da pas nije igračka, dobro slagati.

ZDRAVLJE I NEGA

Kišu poseduje visok nivo energije, neophodno je obezbediti mu svakodnevne duge šetnje i istrčavanje. Preporučuje se da se drži u kući sa pristupom ograđenom dvorištu. Linja se umereno, dovoljno mu je nedeljno četkanje. Iako su svetle boje, ne prljaju se puno i preporuka je da se kupaju samo kada je to baš neophodno. Posebnu pažnju posvetiti njihovim noktima i ušima jer su skloni infekcijama. Osim toga, važe za izuzetno zdravu rasu bez poznatih genetskih oboljenja.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak
* Zaštita: Umeren nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari