NaslovnaINFOGOVOR TELA - KAKO PTICE KOMUNICIRAJU

GOVOR TELA – KAKO PTICE KOMUNICIRAJU

KAKO PTICE KOMUNICIRAJU – Ptice govorom tela i glasom komuniciraju međusobno, ali i sa svojim vlasnicima. Ukoliko posmatramo položaj repa, očiju, kljuna i krila možemo otkriti šta ptica želi da nam poruči.

OČI

Poznata je činjenica da ptice za razliku od ljudi imaju mogućnost da kontrolišu širenje i sužavanje zenice oka. U slučaju da oko treperi uz brzo širenje zenica u isto vreme to znači da je ptica vema uzbuđena i zainteresovana za ono što je ispred nje, ali to može značiti i da je ptica ljuta. Kretanje oka je uvek potrebno posmatrati kroz okruženje, a i u kombinaciji sa posmatranjem položaja ostatka tela koji će nam mnogo toga reći.

VOKALNI ZNACI

Pevanje, govor i zviždanje – ovo nam govori da je ptica zdrava, srećna i opuštena. Neke vrste papagaja obožavaju da imaju publiku pred kojom će uživati u pevanju. Postoje naravno i stidljivije rase papagaja koje uživaju u tišini, pa ne dozvolite da vas zabrine to što vaš mezimac možda ne peva.

Mrmljanje – nejasno mrmljanje je najčešće znak zadovoljstva, a ukoliko je veoma glasno to se najčešće dešava dok učite pticu da izgovara nove smislene reči. Takođe, ponekad ptice mrmljaju i kako bi privukle pažnju vlasnika

Predenje – predenje ptica više podseća na tiho režanje. Ono je najčešće znak zadovoljstva, ali može biti i znak uznemirenosti.

Kliktanje jezikom – kliktanje jezikom je znak da ptica ima želju za igrom i zabavom. Takođe, to znači da vas vaša ptica poziva na zajedničku igru pa je poželjno da tada pustite pticu iz kaveza.

Rika – glasna rika pokazuje agresivnu vokalizaciju. Ukoliko vaša ptica panično i glasno riče pogledajte šta mu smeta ili od čega ga je strah u njegovoj okolini. To može biti predmet, ali i nepoznata osoba u blizini vaše ptice. Poželjno je ukloniti sve za šta pomislite da ptici smeta.

POLOŽAJ PERJA

kanarinac-ptice-ostali-kućni-ljubimci-moj-ljubimac (2)
foto: Pixabay

Razbarušeno perje – ptica tokom čišćenja uvek razbaruši svoje perje i na taj način lakše ukloniti prljavštinu i prašinu. Takođe, ptica će razbarušiti perje ukoliko joj je hladno kako bi zadržala što više toplote.

Položaj kreste – neke vrste papagaja na predelu glave imaju bogatu krestu. Prica koja je opuštena i zadovoljna krestu uvek drži spuštenu niz glavu. Ptica koja pokazuje uzbuđenje zbog npr dolaska vlasnika ili nove igračke će podići svoju krestu u vis. Međutim, ukoliko je kresta podignuta vrlo visoko i praćena rikom i šištanjem ovo je pokazatelj agresivnog ponašanja i potencijalnog napada.

POLOŽAJ REPA

Mahanje repom – poput pasa, ptice mašu repom kada su srećne kada vide svog vlasnika. Ptice takođe mašu repom i neposredno pre vršenja nužde što vam može olakšati dresuru ptice koja je van kaveza u stanu.

Raširen rep – širenje repa je najćešće znak dominacije i agresije. Ovakvo ponašanje se može primetiti u vreme parenja, kada dva mužjaka odmeravaju snage i kada se vodi borba za naklonost potencijalnih partnerki.

POLOŽAJ NOGU

I noge ptice nam dosta toga mogu otkriti o pticama. Tapkanje nogama o kavez je znak dominacije nad teritorijom. Kada je ptica zadovoljna svojim okruženjem može se videti da visi naglavačke unutar svog kaveza. Takođe, ukoliko vaša ptica odbija da se osloni na noge dok je vraćate u kavez, to najčešće znači da imaju želju da provedu još vremena sa vama. Ova pojava ima naziv „slabe noge“.

KLJUN I GLAVA

Ukoliko ptica kliznim pokretima trlja gornji deo kljuna o donji to se može tumačiti kao znak zadovoljstva. Ukoliko ptica klikne jednom kljunom kada vas ugleda to je znak pozrava, ali u slučaju da kliktanje neprestano traje to je znak upozorenja i nervoze. Ako vidite da ptica trlja svoj kljun o kavez to znači da obeležava teritoriju. Ptice koje su zainteresovane za nešto ili traže pažnju mašu glavom u smeru gore dole.

POLOŽAJ TELA

Pokrete ptice je uvek potrebno posmatrati u kontektstu situacije u kojoj se ptica nalazi. Ukoliko je telo opušteno, a glava stoji mirno to se može tumačiti kao znak sreće i zadovoljstva. U slučaju da ptica stoji mirno, ali vidno nakostrešenog perja to znači da ptica poručuje da je to njena teritorija.

Kada ptica stoji u čučnju i maše glavom gore dole, ili čuči sa glavom na dole to je siguran znak da traži vašu pažnju kao i da je spremna za maženje.

Kada ptica širi svoja krila i krešti to znači da se sprema za napad. Tada je preporuka da pustite svoju pticu da se smiri i ohladi jer u suprotnom ona neće oklevati da vas ugrize.

Nadamo se da smo barem malo pomogli i olakšali da tumačite ponašanje vašeg pernatog ljubimca.

Izvor: njuska.com

Pročitajte još: INFO

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari