MAĐARSKI HRT

  • Naziv rase: Mađarski hrt
  • Originalni naziv rase: MAGYAR AGAR
  • Klasifikacija FCI: Grupa 10 – Hrtovi
  • Poreklo: Mađarska
  • Veličina: Srednji do veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 14 godina

Mađarski hrt je vrlo stara rasa. Odličan lovac na zečeve, ali i privržen i veran kućni ljubimac. Dobro se slaže sa decom, odličan izbor za aktivne ljude koji vole sport.

POREKLO

Mađarski hrt, poznatiji kao mađarski agar vodi poreklo iz Mađarske i Transilvanije. U pitanju je vrlo stara rasa, koja je tokom 19. veka bila ukrštana sa grejhaundom uveženim iz Engleske zbog čega su se izgubile neke originalne fizičke odlike. U pitanju je brz pas, koji se koristio u lovu najviše prilikom lova na zečeve. U Mađarskoj i danas važi za popularnu rasu, dok se u drugim zemljama nešto ređe može pronaći.

IZGLED

mađarski-hrt-rase-pasa (2)
foto: Pixabay

U pitanju je srednje do veliki pas, tipično mršavog izgleda, ali veoma izražene muskulature. Poseduje izuzetno snažne noge, koje mu kao i ostalim hrtovima omogućavaju da dostigne veliku brzinu. Glava mu je klinasta, sa snažnim obrazima i makazastim zubalom. Oči su vrlo tamne, srednje veličine. Uši su veće nego kod grejhounda, visoko usađene. Vrat je srednje dužine, snažan kao i ostatak tela. Grudni koš je dubok, a stomak blago prikupljen. Rep dopire do skočnog zgloba dok je u mirovanju. Dlaka mu je tanka, meka i kratka i može se javiti u svim bojama. Najzastupljenije boje su crna, sivkasta sa pegama ili šarama kao i tamno žuta boja. Idealna visina za mužjaka  iznosi između 65 i 70 cm, dok su ženke nešto niže.

NARAV

Mađarski hrt je pre svega odličan lovac na zečeve i lisice, a kao kućni ljubimac je dobroćudan, nežan i mirne naravi. Izuzetno je pažljiv sa decom, nije agresivan. Potrebna mu je rana socijalizacija, ali obično nije težak za dresuru. Inteligentan je, brzo uči osnovne komande, ima prirodnu želju da udovolji svom vlasniku. Dobro će se slagati i sa drugim ljubimcima, ali ne i manjim životinjama zbog njegovog izraženog lovačkog instinkta.

ZDRAVLJE I NEGA

Mađarski hrt je veoma aktivna rasa, pa je neophodno obezbediti mu veću količinu fizičkih aktivnosti, idealno trčanja. Može se prilagoditi životu u stanu, ali više mu prija da ima pristup ograđenom dvorištu. Dlaka mu nije zahtevna za negu, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno kako bi se uklonili mrtvi slojevi. Prosečno se linja. Kao i ostali hrtovi vrlo je osetljiv na hladnoću, pa je tokom zimskih meseci neophodno obezbediti mu dodatni sloj odeće kako bi se zaštitio od hladnoće. Kao rasa važe za izuzetno otpornu i zdravu, bez poznatih genetskih oboljenja.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerean

za rase pasa

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari