MAJMUNSKI PINČ

  • Naziv rase: Majmunski pinč
  • Originalni naziv rase: AFFENPINSCHER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 147
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Majmunski pinč je mali, dugodlak i jako razigran pas. Naziv je dobio zbog svog specifičnog lica koje podseća na majmunsko. Bukvalan prevod njegovog imena sa nemačkog bio bi Majmunski terier. Veseo, razigran i znatiželjan pas koji svojim karakterom uvek može da nasmeje svog vlasnika.

POREKLO

O poreklu ove rase se ne zna mnogo, nastao je u Nemačkoj i u početku je korišćen kao kućni pas na teritoriji Južne Nemačke. Prvi pomeni ove rase su još iz perioda 1879. godine a među poznatijim su i drvene rukotvorine Albrehta Direra koji je predstavljao pretke majmunskog pinča.

IZGLED

Majmunski pinč je mali, nizak i dugodlak pas. Ime je dobio jer mu lice, zbog karakteristične dlake liči na majmunsko. Obično su visoki od 25 do 30 cm, a teški od 3 do 6 kg. Boje variraju od žućkaste, crvenkaste, svetlo sive do tamno sive, crno sive do čisto crne.

NARAV

Jako znatiželjan i veoma razigran pas. Okretan je i spretan, uglavnom sumnjičav prema nepoznatim ljudima. Ima tvrdoglavu crtu, koja neiskusnom vlasniku može otežati dresuru. Mora mu se jasno pokazati ko je „vođa čopora“, u suprotnom će postati veoma zahtevan i svojeglav. Dobro se slaže sa drugim ljubimcima, ali nije preporučiv za ljude sa baš malom decom. Veseo, aktivan i energičan pas koji može biti odličan ljubimac za ljude u pokretu koji su uvek spremni za nove avanture.

ZDRAVLJE I NEGA

Nije zahtevan za negu i održavanje. Zbog svoje male veličine je odličan pas za stan. Generalno su dobrog zdravlja, mada kao i većina rasa kratke njuške i nosa može imati problema sa disanjem u toplijim mesecima. Potrebno je povesti dodatno računa o nezi dlake oko očiju, potrebno je ukloniti dlake koje rastu u uglovima kako bi se sprečile potencijalne iritacije.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Veoma razigran
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Umereno prijateljski
* Lakoća treniranja: Srednji nivo
* Zaštita: Nizak nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Izvor: animalplanet.com, kssrs.rs, rtl.hr, paszavas.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari