PAS SVETOG HUBERTA – BLODHUND

  • Naziv rase: Pas svetog huberta
  • Originalni naziv rase: CHIEN DE SAINT HUBERT
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 49
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Belgija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Pas svetog huberta ili blodhund kako je poznatiji je odličan lovac, sa skoro savršenim njuhom. Sposoban da prati i pronađe lovinu kroz velike udaljenosti. Pored toga je izuzetno veran, miran i staložen kućni ljubimac koji  će uživati u druženju sa svojom ljudskom porodicom.

POREKLO

Vekovima je poznat pre svega zbog svog njuha i odličnim sposobnostima u lovu. Odgajali su ga ardenski monasi iz opatije Sv. Huberta po kojoj i nosi ime. Prema nekim izvorima potiče od crnih ili crnih i svetlosmeđih lovačkih pasa koji su lovili u čoporima a koje je na taj način koristio monah Hubert u 8. veku. Ovaj pas se prvo rasprostranio u oblasti Ardena, gde je imao ulogu u lovu na brojnu divljač. Originalno su bili crne boje, ali kasnije su se razvili i primerci u kombinaciji crne i svetlosmeđe boje. Vilijam Osvajač je zaslužan za dovođenje ove rase na teritoriju Engleske u 11. veku. Kasnije se ova rasa rasprostranila i u SAD gde su imali ulogu pronalaženja odbeglih robova.

blodhunt-pas-svetog-huberta
foto: Pixabay

IZGLED

Pas svetog Huberta je veoma krupan i snažan pas, sa kratkom i poprilično oštrom dlakom. Dozvoljene boje su crna, crna sa smeđim poljima, smeđa sa crnim plaštom i nijansirana smeđa. Bele mrlje su dozvoljene samo na grudima i  na nogama. Ono što ih izgledom izdvaja od drugih rasa je njihova velika izdužena glava sa jasnim linijama kostiju. Zbog opuštene kože na predelu glave i oko usta na prvi pogled ovaj pas deluje tužno. Uši su nošene spušteno sa strane glave. Težina se kod mužjaka ove rase kreće od 36 do 50 kg, a visina od 58 do 69cm. Dok su ženke nešto manje i lakše.

NARAV

Ovaj pas je veoma nežan, miran, i druželjubiv sa ljudima. Posebno u odnosu sa svojim vlasnikom jer se obično vezuje za jednu osobu u okviru svoje porodice. Važi za tolerantnog na prisustvo drugih životnja. Ne važi za agresivnog, ali može biti malo tvrdoglav. Potreban mu je jak vlasnik, čvrstog karaktera.  Lavež mu je veoma dubok, tako da će oterati sve potencijalne uljeze na njegovoj teritoriji. Retko laje bez potrebe, i ovo je idealan pas za dvorište. Dobro će se slagati i sa decom, ali ih može u igri slučajno oboriti zbog svoje impozantne veličine. Kada nije u lovu ili u društvu svog vlasnika, ovaj pas je sposoban da prespava ceo dan, ali to mu ne bi trebalo dozvoliti kako bi se izbegli mogući  zdravstveni problemi poput gojaznosti.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovo je pas kojem je potrebno obezbediti pre svega veću količinu fizičkih aktivnosti kako bi se sprečilo da postane trom, kao i sklon gojaznosti. Takođe, potrebno je posebno povesti računa o njegovim ušima koje su duge i mogu se dosta lako uprljati hranom i prašinom. Ušima kao i naborima na njegovoj  glavi je potrebno svakodnevno čišćenje i nega kako bi se izbegle moguće infekcije. Dlaka im nije zahtevna, dovoljno joj je četkanje dva puta nedeljno. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu biti skloni gojenju i displaziji kukova.

blodhunt-pas-svetog-huberta
foto: Pixabay

Statistika


* Nivo energije: Umeren nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Može biti težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari