NaslovnaRase pasaMALI HOLANDSKI PAS ZA LOV PTICA NA VODI

MALI HOLANDSKI PAS ZA LOV PTICA NA VODI

  • Naziv rase: MALI HOLANDSKI PAS ZA LOV PTICA NA VODI
  • Originalni naziv rase: KOOIKERHONDJE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu
  • Poreklo: Holandija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Mali holandski pas je retka rasa pasa, nastao na teritoriji Holandije. Odličan lovački pas, pre svega lovački pas za lov na patke i ostale ptice na vodi. Prijateljske naravi, druželjubiv, sposoban da se lako prilagodi raznim situacijama.

POREKLO

Mali holandski pas je, kao što mu i samo ime kaže, nastao u Holandiji. Prvi standard rase napravljen je 1966. godine. Na njegov opstanak nakon Drugog svetskog rata je najviše uticala baronesa van Hardenbroek. Ovaj mali pas se originalno koristio, a i danas se koristi za lov na ptice, u najvećoj meri za lov na patke. Od strane Holandskog kinološkog kluba zvanično je priznat kao rasa 1971. godine, dok kao rasa i dalje nije zvanično priznat od strane AKC i Kanadskog kinološkog kluba.

IZGLED

mali-holandski-pas-za-lov-ptica-na-vodi-rase-pasa-moj-ljubimac (3)
foto: Pixabay

U pitanju je mali pas skladne građe, bogate dlake prijatne boje. Građa mu je skoro kvadratna, ali dužina je blago veća od visine grebena. Lobanja i njuška su skoro jednake kao i kod većine španijela. Poseduje duge, obešene uši koje su nošene uz glavu. Oči su bademastog oblika, tamno braon boje. Rep je dobro odlakan resama, a glavu nosi visoko uzdignutu. Dlaka je po ostatku tela srednje dužine i talasasta. Na ovom psu dominira bela boja, sa flekama u boji. Fleke mogu varirati od orandž do crvene boje i različitim nijansama. Crna prošarana belom kao i trobojna dlaka nije dozvoljena. Prosečna visina u grebenu se kreće između 35 i 40 cm.

NARAV

Holandski pas je živahne, dobre i nežne naravi. Vrlo je druželjubiv, sposoban je da se lako prilagodi raznim situacijama. Prema napoznatim ljudima je rezervisan, ali se generalno dosta brzo i lako vezuje za ljude. Kada se jednom veže za svog vlasnika, ostaje mu veran i izuzetno privržen do kraja života. Nije težak za dresuru, dosta brzo uči i ima prirodnu želju da udovolji svom vlasniku. Sa drugim ljubimcima će se dobro slagati, ali kako je u pitanju pre svega lovački pas, nije preporučivo ostavljati ga bez nadzora sa manjim životinjama, pogotovo pticama koje će sigurno loviti.

ZDRAVLJE I NEGA

mali-holandski-pas-za-lov-ptica-na-vodi-rase-pasa-moj-ljubimac (3)
foto: Pixabay

Zahteva veliku količinu svakodnevnih fizičkih aktivnosti, idealno trčanja ili plivanja. Može se prilagoditi životu u stanu, ali biće srećniji u kući sa pristupom dvorištu. Njegova dlaka nije zahtevna za negu, ali neophodno joj je svakodnevno četkanje jer se dosta linja. Kao rasa važe za generalno zdravu i otpornu, ali mogu biti skloni gojaznosti. Kako nije u pitanju česta rasa, nasledne bolesti još uvek nisu poznate.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Rezervisan
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari