NAPULJSKI MASTIF

  • Naziv rase: Napuljski mastif
  • Originalni naziv rase: MASTINO NAPOLETANO
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 102
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Italija/Velika Britanija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 8-10 godina

Napuljski mastif je stara rasa, velike mase, jakog i mišićavog tela. Njegov masivan izgled nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odličan čuvar, zahteva mnogo prostora, može imati tvrdoglavu crtu. Privržen celoj porodici sa kojom živi, ali veran samo jednom vlasniku.

POREKLO

Napuljski mastif je vrlo stara rasa, prema nekim izvorima poznat je još od davnih vremena, a potiče sa Bliskog istoka. Originalno su stvoreni u svrhu čuvanja stada, ali su kasnije sve više uzgajani zarad borbi. U borbama su korišćeni odrasli psi, a borili su se protiv ljudi, slonova pa čak i lavova. Ova rasa u početku nije izgledom podsećala na napuljskog mastifa kakvog znamo danas, a veruje se da je Aleksandar Veliki 300-te godine doneo pse iz Makedonije koje je kasnije ukrštao sa nekim indijskim rasama i veruje se da su upravo ti psi preci današnjeg napuljskog mastifa. Kasnije su se ovi psi raširili po svetu, a današnji napuljski mastif je prema nekim izvorima nastao u Velikoj Britaniji ukrštanjem mastifa i molosa. U južnoj Italiji su postali vrlo popularni, tu je nastavljeno sa razvojem rase i u Italiji i danas važe za jednu od omiljenih rasa. Svoju prvu izložbu ova rasa je imala 1946. godine, a u SAD je zvanično stigla početkom 70-ih godina kada je i formiran klub napuljskih mastifa.

IZGLED

Vrlo težak i jednostavno rečeno masivan pas, sa izuzetno jakim i čvrstim kosturom. Mužjaci mogu biti visoki i do 75 cm i teški oko 70 kg. Proporcionalne su građe, nešto su duži u odnosu na visinu. Imaju vrlo izražen grudni koš dubok do laktova, a leđa su im ravna i široka. Koža kod ove rase slobodno visi po telu, a glava je velika i veoma široka sa izraženim podbratkom punim brojnih nabora. Poseduju široku i snažnu vilicu, sa pravilno raspoređenim zubima i debelim širokim usnama. Uši su velike i padaju preko obraza, osim u nekim zemljama gde se uši kupiraju i tada imaju oblik jednakostraničnog trougla. Telo im je prekriveno vrlo glatkom, kratkom i gustom dlakom koja se može javiti u crnoj, sivoj, plavo sivoj, braon, crveno žutoj i crvenoj boji. Sve ove boje mogu biti tigrasto prošarane.

NARAV

Ovaj pas na prvi pogled izgleda agresivno, i njegov masivan izgled uliva strahopoštovanje. Međutim, njegova narav je suprotna tome, on je miran i uravnotežen pas koji se vezuje za vlasnika i porodicu. Odličan je čuvar, i poseduje izuzetnu hrabrost. Izuzetno retko laje, to će činiti samo kada čuva nešto ili nekoga pa želi sve da „obavesti“ o svom prisustvu. Ono što može biti problem prilikom dresure jeste izuzetna tvrdoglavost ovog psa. Takođe, mužjaci mogu biti agresivni jer žele da pokažu dominaciju čak i prema svom gazdi, dok su ženke dosta umerenije i privrženije porodici. Zbog toga je potrebno početi što ranije sa dresurom i socijalizacijom ovog psa, kako ne bi ste imali psa masivne građe sa problematičnim ponašanjem. Bitno je napomenuti i da je ovaj pas ljubomoran, pa nije preporučivo da postoje još neki ljubimci unutar doma jer ne vole da dele porodicu sa kojom žive. Ukoliko je pravilno socijalizovan, prema celoj porodici će se odnositi sa poštovanjem, ali će se vezati samo za jednu osobu i tu osobu će smatrati svojim gazdom. Nije preporučljivo da se ova rasa druži sa vrlo malom decom.

ZDRAVLJE I NEGA

Napuljskom mastifu je potrebno dosta svakodnevne fizičke aktivnosti. Potrebno im je dosta prostora pa je najbolje da žive u kući sa pristupom velikom ograđenom dvorištu. U malom stanu ovaj pas neće biti srećan, jer vole dosta prostora koji mogu da istražuju, da se igraju, kopaju što u malom i uzanom prostoru nije moguće. Dlaka im nije teška za održavanje, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno osim u periodima linjanja kada je to potrebno činiti češće. Loše podnose toplotu i visoke temperature, tokom vrelih meseci je potrebno obezbediti im hladovinu i dosta sveže vode. Takođe, bitno je napomenuti da ovaj pas dosta balavi, može biti neuredan i često se može desiti da prospe hranu i vodu kako bi se igrao sa činijama. Mogu oboleti od koronarne arterijske bolesti, kardiomiopatije, demodikoze i displazije kolena. Takođe, mogu imati probleme sa vidom kao i nogama. Ukoliko se rešite da odaberete ovog psa trebalo bi da ga vodite kod veterinara na pregled na svakih 6 meseci kako bi testirali njegove oči, kukove, srce i kolena. Pored toga ovom psu je potrebna i ogromna količina kvalitetne hrane, tako da troškovi održavanja ove rase nisu zanemarljivi.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari