NaslovnaRase pasaNORVEŠKI LOVAČKI ŠPIC

NORVEŠKI LOVAČKI ŠPIC

  • Naziv rase: Norveški lovački špic
  • Originalni naziv rase: NORSK LUNDENHUND
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 191
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5- Špic tip i primitivni tip pasa 
  • Poreklo: Norveška
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Norveški lovački špic je stara rasa, nastala na teritoriji Norveške. Pre svega odličan lovac na ptice, sposoban za lov i na skoro vertikalnim terenima, ali i veran kućni ljubimac koji je odličan izbor za aktivne ljude, kao i ljude sa decom.

POREKLO

Norveški lovački špic je stara rasa koja je nastala na obalama Norveške. Prema nekim izvorima ova rasa postoji više od 400 godina. Ime ove rase predstavlja kombinaciju reči lunde što znači morski papagaj i reči hund što znači pas. Ovaj pas je bio veoma cenjen i popularan kod ljudi koji su živeli u priobalnim delovima Norveške kao neprevaziđen lovac na morske papagaje po čemu je i dobio ime. Morski papagaji su činili veliki deo ishrane tadašnjeg stanovništva tokom zimskog perioda, a perje pomenutih ptica se koristilo za pravljenje debelih jorgana i jastuka. Pseća kuga je između dva rata skoro istrebila rasu, ali je bračni par Kristi uspeo da je spasi od izumiranja. Danas je morski papagaj zaštićena vrsta, pa se ovaj pas više ne koristi u svrhu lova na ove ptice, ali je veoma cenjen kućni ljubimac, pre svega u svojoj rodnoj Norveškoj.

IZGLED

Ovaj pas ima jedinstvenu anatomiju, poseduje veoma savitljiv vrat koji može da savije toliko da njime dotakne leđa i veoma pokretljive prednje noge koje mu omogućavaju da bude izvrstan lovac i na skoro vertikalnim terenima i raznim šupljinama. Osim toga, ovaj pas je mali rastom i veoma snažne građe. Dlaka mu je u većini slučajeva crvenkasto smeđa sa belim oznakama, ali se može javiti i u crnoj ili sivoj boji. Imaju veoma svetle oči postavljene malo na stranu, a uši su kod ovog psa uspravne i trouglaste. Ono što je takođe specifično za ovog psa jeste to da poseduje šest prstiju na svakoj šapi. Visina se kreće od 32 do 36 cm, a prosečna težina iznosi oko 12 kg.

norveški-lovački-špic-rase-pasa
foto: Canva pro

NARAV

Norveški lovački špic je radoznao, vesele prirode i veoma živahan i energičan. Dosta je privržen svom vlasniku, ali može imati tvrdoglavu crtu. Potrebna mu je rana dresura i socijalizacija jer njegova samostalnost i tvrdoglavost mogu otežati dresuru u kasnijem periodu. Pre svega je odličan lovac na ptice, ali i veran ljubimac koji će se dobro slagati i sa decom i sa drugim ljubimcima.

ZDRAVLJE I NEGA

Norveški lovački špic je veoma aktivna rasa, i potrebno je obezbediti mu veliku količinu vežbi i fizičkih aktivnosti. Zbog svoje male veličine, mogu živeti i u stanu, ali je preporuka da se drže u kući sa pristupom dvorištu. Linjaju se umereno, potrebno im je periodično četkanje kako bi se uklonili mrtvi slojevi dlake. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu imati problema sa digestivnim traktom i varenjem.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Može biti težak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari