NaslovnaRase pasaATLASKI PASTIRSKI PAS - AIDI

ATLASKI PASTIRSKI PAS – AIDI

  • Naziv rase: Atlaski pastirski pas
  • Originalni naziv rase: Aidi 
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Maroko 
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: oko 12 godina

Atlaski pastirski pas je stara rasa nastala u Maroku. Veoma energičan, odličan čuvar stada i imovine svog vlasnika. Odlično podnosi sve vremenske uslove, veoma veran i zaštitnički nastrojen prema svojoj ljudskoj porodici.

POREKLO

Atlaski pastirski pas je nastao u Maroku, važi za stariju rasu iako je slabo poznat van svoje zemlje nastanka. Izuzetno je cenjen među nomadima i lovcima koji se kreću i žive u brdovitim krajevima. Koristi se za čuvanje stada kamila i ovaca, takođe prilikom lova, kao i za upozoravanje na prisutnost otrovnih zmija, kao i čuvanje imovine svog vlasnika. Poznat je i pod nazivima Aidi, alzirski ovčar i duarski pas.

IZGLED

Aidi je pas jake konstitucije, dosta visok i mišićav. Poseduje srednje dugu dlaku, koja je gusta i formira grivu oko vrata. Njegova gusta dlaka ga odlično čuva od toplote i noćne hladnoće. Dlaka se može javiti u boji peska, riđoj ili trobojnoj boji. Oči su kod ovog psa uvek tamne boje. Njuška je klinasta i kratka, poseduje izuzetno jake čeljusti sa snažnim zubima. Uši nosi polu-uspravno i preklopljeno, a rep je dug sa perjanicom. Prosečna visina mužjaka se kreće od 52-62 cm, a visina ženki 45-58 cm. A prosečna težina iznosi oko 30 kg.

NARAV

Atlaski pastirski pas je radoznale prirode, energičan i uvek spreman za akciju. Oprezan je prema strancima, odličan je čuvar, vrlo zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici i njihovoj imovini. Veoma je veran, ali zahteva socijalizaciju od najranije dobi. Vrlo su inteligentni, uče brzo, ali zahtevaju smirenog i čvrstog vlasnika koji nikako ne sme koristiti grube metode dresure. Ukoliko se ne socijalizuju rano, mogu postati previše zaštitnički nastrojeni i veoma agresivni prema nepoznatim ljudima.

ZDRAVLJE I NEGA

Aidi je veoma energičan pas, pa mu najviše odgovara život u ograđenom dvorištu. Njegova gusta dlaka ga odlično štiti od spoljnih uticaja, pa mu ni toplota ni hladnoća ne smetaju. Potrebno je obezbediti mu veliku količinu fizičkih aktivnosti kao i redovno istrčavanje. Dlaka nije preterano zahtevna za negu, ali joj je potrebno redovno četkanje, pogotovo u sezoni linjanja. Važe za generalno zdravu i otpornu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kukova i laktova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Srednji nivo održavanja
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari