NaslovnaRase pasaPOLJSKI GONIČ

POLJSKI GONIČ

  • Naziv rase: Poljski gonič
  • Originalni naziv rase: OGAR POLSKI
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase, sekcija 1
  • Poreklo: Poljska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: oko 12 godina

Poljski gonič je autentična poljska rasa koji se pre svega koristi kao lovački pas. Mirne je naravi i izvrsnog njuha, sposoban da lovi na raznim terenima. Kao kućni ljubimac je blage naravi, dobro se slaže i sa decom i sa drugim životinjama. Odan i zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici.

POREKLO

Poljski gonič je stara lovačka rasa koja je prema nekim zapisima postojala još u 13. veku. Kao što mu i ime kaže, nastao je u Poljskoj i bio je omiljeni pratilac poljskog plemstva. Ne zna se tačno poreklo ovog psa, prema nekim izvorima nastao je ukrštanjem psa sv Huberta sa lokalnim psima, a prema nekim drugim izvorima potiče od austrijskih i nemačkih rasa. Ovaj pas istančanog njuha se koristio za lov na jelene i veprove, ali i na lov na zečeve i lisice na teritoriji južne Poljske.  Čuveni poljski kinolog Jozef Pawuslewicz se bavio razvojem ove rase i on je prvi napisao zvaničan standard zahvaljujući kome je ovaj pas prvi put zvanično priznat od strane Poljskog kinološkog saveza.

IZGLED

Poljski gonič je veoma kompaktno građen i mišićav pas. Spada u rase srednje veličine, poseduje veoma snažne kosti i čvrsto telo. Oči su im srednje veličine, ovalnog oblika. Uši su viseće, srednje dužine i trouglastog oblika. Greben im je definisan, a leđa su takođe dosta mišićava i ravna. Imaju dubok grudni koš koji dopire do laktova a stomak im je blago popunjen. Rep je dobro pokriven dlakom, sa blagom kićankom na kraju. Dlaka je kod ove rase crna sa crvenkasto-smeđom bojom, srednje dužine, blago duža na zadnjim delovima zadnjih nogu kao i na donjem delu repa. Prosečna visina mužjaka se kreće od 56-65 cm, a ženki od 55-60 cm. Prosečna težina kod mužjaka je između 25-32 kg, dok su ženke malo lakše sa težinom između 20-26 kg.

poljski-gonič-rase-pasa
foto: Canva pro

NARAV

U pitanju je pas vrlo istančanog njuha, odličan lovac na raznim terenima, takođe i veoma izdržljiv. Prijateljski je nastrojen prema svima, nikada nije agresivan prema strancima ni drugim psima. Mirne je naravi i odličan sa decom. Važi za inteligentnu rasu koja brzo uči, ali zahteva iskusnog vlasnika koji na pravi način mora uspostaviti hijerarhiju. Zahteva ranu socijalizaciju i dresuru i preporuka je da se koristi metoda pozitivne stimulacije i nagrađivanja. Izvanredan je čuvar, koji poseduje specifičnu boju laveža.

ZDRAVLJE I NEGA

Kako je u pitanju lovačka rasa potrebno mu je dosta fizičkih aktivnosti, svakodnevne šetnje i povremeno trčanje. Potrebno mu je četkanje jačom četkom minimum jednom nedeljno, a kupanje samo po potrebi. Njegovim ušima je potrebno posvetiti dodatnu pažnju kako bi se sprečile infekcije ušiju kojima su skloni. Važe za generalno zdravu i otpornu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari