NaslovnaZANIMLJIVOSTIPANDE - JEDU POGREŠNU HRANU I LOŠI SU RODITELJI?

PANDE – JEDU POGREŠNU HRANU I LOŠI SU RODITELJI?

Pande spadaju u porodicu medveda i jedne su od sinonima za ugrožene vrste životinja na našoj planeti. Procenjeno je da je u prirodi ostalo oko 2.000 primerala pandi i preko 180 njih koji žive u zatočeništvu u Kini.

Postoji nekoliko činjenica o pandama koje nam otkrivaju naučnici:

Pande jedu pogrešnu hranu

Zvuči čudno, slažemo se, ali istraživanje kineskih naučnika pokazalo je da pande imaju tipično mesožderski digestivni sistem i nemaju neophodne gene za lučenje enzima koji pomažu varenju biljaka.

Kako i do 14 sati dnevno provode jedući stabljike i lišće bambusa, pitanje je da li je jedan od razloga njihove ugroženosti pogrešna ishrana, jer one mogu da svare samo 17% onoga što unesu.

S obzirom na to da ova hrana ne pruža dovoljno energije, pande se kreću sporo, što je postalo za njih vrlo karakteristično. Takođe, ne provode vreme u aktivnostima koje zahtevaju više energije.

Nisu zainteresovani za reprodukciju

Istraživanja pokazuju da ženke džinovskih pandi mogu da se pare samo dva ili tri puta godišnje, dok neki muškarci ne znaju ni kako to da obave. Par pandi koji živi u Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu već 13 godina mladunce dobija veštačkim putem.

Pande su loše majke?

Činjenica je da pande često na svet donose blizance, međutim ženske se skoro uvek brinu samo o jednom mladuncu. Uglavnom to bude ono snažnije, dok slabiju bebu ignorišu. Naučnici takođe veruju da panda zapravo nema dovoljno mleka za više od jednog mladunčeta.

izvor: nationalgeographic.rs

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari