NaslovnaRase pasaPastirski psiPOLJSKI RAVNIČARSKI OVČAR

POLJSKI RAVNIČARSKI OVČAR

  • Naziv rase: Poljski ravničarski ovčar
  • Originalni naziv rase: POLSKI OWCZAREK NIZINNY
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Poljska
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10 – 14 godina

Poljski ravničarski ovčar je rasa nastala u Poljskoj, originalno korišćen kao ovčarski pas i kao čuvar. Odličan izbor za porodice sa decom jer je prema njima izuzetno nežan i strpljiv. Takođe je odličan čuvar, inteligentan i lak za dresuru. Može se javiti u svim bojama, mada se najčešće pronalazi u sivo beloj.

POREKLO

Poljski ravničarski ovčar je rasa nastala na teritoriji severne Poljske čiji je uzgoj počeo nakon Prvog svetskog rata. U periodu Drugog svetskog rata je rasa bila na ivici izumiranja, ali je grupa odgajivača uspela da spasi rasu od potpunog nestanka. Zvanično je priznata od strane FCI 1963. godine. U Poljskoj je ovaj pas uzgajan pre svega kao ovčarski pas i kao pas čuvar, ali se u današnje vreme sve češće može pronaći kao kućni ljubimac.

poljski-ravničarski-ovčar (1)
foto: Canva pro

IZGLED

U pitanju je pas srednje veličine snažan, mišićav sa izuzetno dugom i gustom dlakom. Poseduje meku podlaku, a dozvoljene su sve boje dlake. Oči su na rubovima dobro pigmentirane, smeđe boje poput lešnika. Telo mu je pravougaono, često se rađa bez repa, u protivnom mu se rep skraćuje. Prosečna visina mužjaka se kreće između 45 i 50 cm, a ženke su nešto niže sa prosečnom visinom između 42 i 47 cm. Prosečna težina se kreće između 13 i 24 kg za oba pola.

NARAV

Poljski ravničarski ovčar je uravnotežen, odan i veseo pas. Izuzetno privržen svom vlasniku a decu obožava i vrlo je strpljiv sa njima. Nepoverljiv je prema strancima, i važi za odličnog čuvara. Ima dobre odbrambene sposobnosti, ali nije od onih pasa koji napadaju prvi. Ima sjajno pamćenje, lako uči i zapamti sve komande što dosta olakšava njegovu dresuru.

poljski-ravničarski-ovčar (3)
foto: Canva pro

ZDRAVLJE I NEGA

Ova rasa zahteva svakodnevnu fizičku ali i mentalnu vežbu. Može se prilagoditi životu u gradu ukoliko mu se obezbedi dovoljna količina fizičkih aktivnosti, ali je preporuka da se drži u kući sa pristupom dvorištu. Može provoditi vreme napolju, jer je otporan na sve vremenske prilike. Za negu nije preterano zahtevan, dovoljno mu je četkanje dva puta nedeljno i kupanje na okvirno svaka dva meseca. Kao rasa važe za vrlo zdravu bez poznatih genetskih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari