NaslovnaRase mačakaŠKOTSKI FOLD (SCOTTISH FOLD)

ŠKOTSKI FOLD (SCOTTISH FOLD)

  • Naziv rase: Škotski fold
  • Poreklo: Škotska
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 15 godina

Škotski fold je prepoznatljiva rasa pre svega po svojim specifičnim savijenim ušima po kojima i nosi ime. Umiljata, izuzetno privržena svom vlasniku, inteligentna, razigrana, obožava decu i igranje različitim igračkama. Nije zvanično priznata u mnogim zemljama, može imati poprilično zdravstvenih problema.

POREKLO

Škotski fold je prema nekim izvorima nastao 1961. godine u Škotskoj na jednoj farmi. Sve mačke ove rase vode poreklo od bele mace po imenu Suzi koja je prva rođena sa prepoznatljivim savijenim ušima. Njen vlasnik je njenu decu upario sa britanskom kratkodlakom mačkom i na taj način je počeo razvoj rase koja je danas poznata kao škotski fold. Suzi je inače bila fenomenalan lovac kako izvori kažu i tako štitila velike ambare sa žitom, a to je karakteristika koja se zadržala i kod današnjeg škotskog folda. Uši kod ove rase su nastale prirodnom genetskom mutacijom koja je postala dominantan gen, tako da će ukrštanjem mačke sa normalnim uspravnim ušima i mačke sa savijenim gen biti prenet na veći deo zajedničkog potomstva. Takođe, daljim razvojem rase i ukrštanjem sa britanskom dugodlakom mačkom nastala je i podvrsta škotskog folda koja se danas naziva hajlend fold. Ova rasa je na teritoriju SAD stigla 1971. godine i neposredno nakon toga su priznate kao rasa, a zanimljivo je da u svojoj rodnoj zemlji još uvek nisu zvanično priznate.

IZGLED

U pitanju je mačka srednje veličine jakog i mišićavog tela i bucmaste glave sa specifičnim savijenim ušima po kojima je i postala poznata. Često je zbog ušiju nazivaju i sovom među mačkama zbog izgleda glave i lica. Na njenom licu su oči vrlo izražajne, a poseduje i vrlo spretne šape kojima će se često služiti tokom ishrane i pijenja vode. Prosečna težina ove mace se kreće između 3 i 6 kg a rađaju se u svim bojama i nijansama od kojih su najčešće plava (siva), tabby i svetlo braon. Takođe, bitno je naglasiti da se mačići ove rase rađaju sa uspravnim ušima uši počinju da im se savijaju ka dole oko treće nedelje života.

Škotski-fold (1)
foto: Canva pro

NARAV

Nazivaju je i mačećim klovnom zbog poza koje obožava da zauzima. Nije ništa neobično pronaći ovu macu kako skaćuće, ili hoda na zadnjim nogama ili leži na leđima sa sve četiri šape podignute u vis. Njihove uši jesu savijene, ali su pokretljive i često ih koriste da šalju poruke svojim vlasnicima. Ova rasa pored toga što je dosta aktivna, može biti i pričljiva iako za svoj govor koristi tihe, umilne ali živopisne tonove. Fold su aktivne mace, živahne, radoznale, obožavaju igračke i istaživanje. Mogu se naučiti da hvataju i donose lopticu, ni najmanje nije neobično da ih pronađete unutar ormana ili fioke jer su pravi mali istaživači. Decu obožavaju, a dobro će se slagati i sa mirnim psima.

ZDRAVLJE I NEGA

Škotski fold je prava porodična mačka, vrlo privržena svom vlasniku i porodici. Nije za vlasnike koje im ne mogu posvetiti dovoljno vremena i pažnje jer ova cica maca prosto žudi za prisustvom i igrom sa svojim vlasnikom i porodicom. Decu obožava, a često će iskazivati svoju ljubav i praćenjem vlasnika u stopu. Ova rasa nikako ne voli da dugo bude sama. Potrebna im je naravno redovna nega poput četkanja i periodičnog kupanja, ali i redovni veterinarski pregledi i čišćenje ušiju. Ogroman broj ljudi smatra ovu macu neodoljivom zbog njenih spuštenih ušiju, ali upravo njihove uši su pokazatelj i njihove slabe zdravstvene tačke – slabe hrskavice. Početkom devedesetih godina se došlo do novih saznanja koje govore da mnogi primerci ove rase mogu imati pored problema sa hrskavicom i probleme sa zglobovima, probleme sa razvojem kostiju i udova. Ova rasa ima kraće udove u odnosu na ostale mačke, pa zbog toga i generalnih problema sa hrskavicom mogu jako mlade početi da šepaju ili rano oboleti od osteoartritisa. Treba imati na umu, da je nabavka ove mace poprilična investicija jer je u mnogim zemljama njeno uzgajanje zabranjeno.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema deci: Prijateljski
* Potrebno održavanje: Srednji nivo
* Nezavisnost: Niska nezavistnost

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari