NaslovnaRase pasaPORCULANSKI GONIČ

PORCULANSKI GONIČ

  • Naziv rase: Porculanski gonič
  • Originalni naziv rase: PORCELAINE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6- Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Porculanski gonič je stara francuska rasa, prepoznatljiva po svojoj divnoj dlaci čiji odsjaj mnoge podseća na porcelan. Odličan lovački pas, izvrsnog njuha. U lovu energičan, a kući, u krugu svoje ljudske porodice miran i privržen kućni ljubimac.

POREKLO

Porculanski gonič je jedna od najstarijih lovačkih rasa nastala u Francuskoj. Pas izvrsnog njuha i lovačkih sposobnosti, bio je veoma popularan među francuskim lovcima. Pisani zapisi o ovoj rasi postoje još od 1700. godine, a originalno je odgajan zarad lova na jelene i divlje veprove. Tokom francuske revolucije, rasa je skoro izumrla, ali je grupa odgajivača uspela da je spasi od izumiranja ukrštanjem sa drugim rasama. Ovaj pas je ime dobio po beloj dlaci, sa sjajnim odsjajem koji podseća na porcelan. Francuski klub porculanskog goniča osnovan je 1971. godine, a priznat je od strane FCI 1975. godine. U SAD su stigli krajem 1800 – tih godina kao poklon francuskog kralja američkom predsedniku Džordžu Vasingtonu. U današnje vreme je popularan kao lovački pas, najviše na teritoriji Francuske i Švajcarske.

IZGLED

Porculanski gonič je pas srednjeg rasta, prepoznatljiv pre svega po svojoj sjajnoj beloj dlaci koja podseća na porcelan. Ovaj pas na ušima ima specifične narandžaste pege. Glava je kod ovog psa suva, dosta duguljasta sa širokom lobanjom i ravnim čelom. Uši su duge, talasaste i postavljene niže od linije oka. Oči su dobro razvijene i tamne boje. Grudi su im srednje duboke, noge su jake kao i ostatak tela. Dlaka je kratka, gusta i veoma sjajna, a koža kod ovog psa veoma tanka i elastična. Prosečna visina kod mužjaka se kreće od 55 do 58 cm, dok su ženke nešto niže sa prosečnom visinom od 53 do 56 cm. Prosečna težina se kreće od 25 do 28 kg.

porculanski-gonič-rase-pasa

NARAV

Ovaj pas je pre svega odličan, izdržljiv i energičan lovac. Savršenog njuha, sposoban da lovi na raznim terenima. Veoma je inteligentan, dosta dobro reaguje na dresuru i socijalizaciju. Kada je napolju, na otvorenom i u lovu pokazivaće neisrpnu snagu i veliku energiju, dok je u krugu svoje ljudske porodice veoma miran. Kao kućni ljubimac je vrlo nežan, veoma privržen svojoj ljudskoj porodici. Ovaj pas ima veoma melodičan lavež, spada među glasnije rase pasa. Uglavnom je prijateljski raspoložen prema svima, ali drugi manji ljubimci bi mogli predstavljati preveliki izazov za njega, zbog izraženog lovačkog instinkta.

ZDRAVLJE I NEGA

Porculanskom psu je potrebno mnogo kretanja. Neophodna mu je svakodnevna vežba poput dugih, brzih šetnji ili idealno džoginga. Veoma su jednostavni za održavanje, dovoljno im je periodično pranje vlažnim sunđerom. Nije preporučivo držati ga u stanu zbog njegovog veoma izraženog lovačkog nagona. Važe za generalno zdravu rasu, ali mogu biti skloni displaziji kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari