NaslovnaPSIPORTUGALSKI HRT

PORTUGALSKI HRT

  • Naziv rase: Portugalski hrt
  • Originalni naziv rase: PODENGO PORTUGUES
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 -Špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Portugalija
  • Veličina: Veliki. srednji i mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 -14 godina

Portugalski hrt ili podengo kako je poznatiji je nacionalno blago Portugala. Odličan kao pratilac u lovu, ali i veran i privržen kućni ljubimac. Odličan izbor za vlasnike koji provode mnogo vremena u fizičkim aktivnostima napolju.

POREKLO

Portugalski hrt je stara rasa lovačkih pasa koja se vekovima koristila za lov na kuniće i druge životinje. Smatra se nacionalnim blagom Portugala kao i simbolom Portugalskog kinološkog saveza. Prvi put je prikazan na izložbi pasa u Portugalu 1954. godine.

IZGLED

Portugalski hrt se može javiti u tri veličine veliki, srednji i mali. Primitivnog je oblika, skoro kvadratne veličine sa snažnom i skladnom građom i dobro razvijenim mišićima. Što se dlake tiče postoje oni sa glatkom dlakom i oni sa nešto dužom žičanom dlakom. Javlja se u svetlo žućkasto smeđoj boji ili u žutoj boji sa kombinacijom bele. Boja očiju im je u skladu sa bojom krzna. Visina velikog portugalskog hrta je između 55 i 70cm, srednjeg od 40 do 54cm a malog od 20 do 30 cm. Što se težine tiče, veliki od 20 do 30 kg, srednji od 16 do 20kg a mali od 4 do 6 kg.

NARAV

Podengo je lovac na zečeve, srne ili jelene, vrlo je aktivan i uživa u fizičkim aktivnostima. Izuzetno je privržen porodici u kojoj živi i svom vlasniku, može biti dobar čuvar. Veoma je inteligentan, nije težak za dresuru, živahan i poslušan. Sa dresurom je potrebno krenuti što ranije, ali ono što je sjajno kod ove rase jeste da imaju odličnu memoriju i dobro reaguju na komande.

ZDRAVLJE I NEGA

Potrebna mu je velika količina fizičkih aktivnosti, poput dugih šetnji i istrčavanja. Bez obzira na tip dlake zahteva redovno četkanje, a kupanje samo kada je to neophodno. Loše podnosi hladnoću i mraz, mora živeti u kući ili stanu. Ima veliku potrebu za jurnjavom okolo a to uključuje i automobile pa je potrebno dodatno povesti računa i naučiti ga na vreme da takvo ponašanje nije poželjno. Nema značajnih poznatih zdravstvenih problema karakterističnih za ovu rasu pasa.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari