NaslovnaRase pasaPORTUGALSKI VODENI PAS

PORTUGALSKI VODENI PAS

  • Naziv rase: Portugalski vodeni pas
  • Originalni naziv rase: CAO DE AGUA PORTUGUES
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 50
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu
  • Poreklo: Portugal
  • Veličina: Veliki Pas
  • Prosečan životni vek: 11-13 godina

Portugalski vodeni pas spada među jednu od starijih rasa pasa. Savršen kućni ljubimac za porodice u kojima su članovi skloni alergijama na pseću dlaku, kao i porodicama sa decom. Može bez problema živeti i u kući i u stanu, nije preterano zahtevan za održavanje i negu. Nekadašnji predsednik SAD Barak Obama je u Beloj kući imao upravo ljubimca ove rase, po imenu Bo.

POREKLO

Portugalski vodeni pas vodi poreklo iz Portugalije, kao što mu i samo ime kaže. Rasa je nastala okvirno sredinom srednjeg veka sa primarnom ulogom u dovlačenju ribarskih mreža. Oni su dovlačili mreže, skupljali ribu koja je ispadala iz mreže a imali su i ulogu „poštara“ prenoseći poruke sa jednog na drugi brod ili sa jedne obale na drugu. Nastali su ukrštanjem pudle, barbeta i keri-blu terijera. Kao i mnogim drugim rasama, u jednom trenutku im je pretilo izumiranje, ali su kao rasa sačuvani zahvaljujući trudu portugalskog trgovca Vaska Bensuada, na čiju inicijativu je osnovan i prvi klub portugalskog vodenog psa. Od kada je 1984. godine američki kinološki savez priznao rasu u SAD popularnost ove rase je u konstantnom porastu. Jedan od najpoznatijih primeraka portugalskog vodenog psa je bio pas nekadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, po imenu Bo.

IZGLED

Portugalski vodeni pas je čvrstog mišićavog tela i isprepletanih nožnih prstiju koji im veoma olakšavaju plivanje. Obično su srednjeg ili većeg rasta i mogu imati talasastu ili kovrdžavu dlaku, najčešće crne, braon, crno-bele ili braon-bele boje. Telo im je proporcionalno, imaju snažne vilice, okrugle crne ili braon oči. Uši su im priljubljene uz glavu i spuštene. Mužjaci su u proseku visoki od 51 do 58 cm i teški između 18 i 27 kg. Ženke su prosečno visoke između 43-53cm i teške od 16 do 23 kg.

portugalski-vodeni-pas
foto: Pixabay

NARAV

Ovaj pas je zabavan, energičan i važi za veoma inteligentnu rasu. Između ostalog, bili su poznati  po svojoj sposobnosti da samostalno odluče kada i na koji način je najbolje skočiti u vodu zarad boljeg i lakšeg ulova ribe. Ukoliko se na vreme počne sa socijalizacijom, kao kućni ljubimac će biti veoma privržen svojoj porodici i posebno deci sa kojom će se vrlo rado igrati satima. Neki primerci mogu biti tvrdoglavi, ali su veoma inteligentni i generalno dosta brzo uče. Ukoliko volite da gajite cveće i baštu, ovaj pas možda ipak možda nije najbolji izbor jer su skloni kopanju i rovarenju po zemlji. Ono što je karakteristično za ovu rasu jeste da veoma retko dozvoljavaju da im vlasnik nestane iz vidokruga, pa stoga u toku šetnje ne morate mnogo brinuti da će želeti da pobegne, ukoliko ga pustite sa povodca da se istrči. Ovaj pas će najčešće ići uz nogu vlasnika ili iza njega kako bi ga stalno držao na oku. Ne vezuju se za samo jednog člana porodice, pružiće svu svoju ljubav i privrženost svim članovima domaćinstva.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Reč je o rasi kojoj je neophodna svakodnevna fizička aktivnost, najsrećniji će biti ukoliko im se omogući redovno plivanje ili donošenje loptice ili već nekog predmeta po izboru. Može bez problema živeti i u kući i u stanu, uz obavezno treniranje barem 3 puta na dan. Nije probirljiv kada je reč o ishrani, pa je potrebno povesti dodatnog računa kako vaš ljubimac ne bi postao gojazan.

Kod ove rase se od većih zdravstvenih problema mogu javiti progresivna atrofija rožnjače, displazija kuka i korornarna arterijska bolest.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Veoma razigran
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari