PUMI

  • Naziv rase: Pumi
  • Originalni naziv rase: PUMI
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 151
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Mađarska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Pumi je originalna mađarska rasa pasa. Originalno se koristio kao čuvar stada i imanja, u današnje vreme i dalje primarno kao čuvar stada, ali sve češće i kao kućni ljubimac. Specifične sive dlake i ušiju, veran svojoj porodici. Izuzetno neopoverljiv prema strancima.

POREKLO

Pumi je originalno korišćen kao čuvar imanja i čuvar stada ovaca, krava i svinja. Pritom je bio efikasan u uništavanju svih vrsta štetočina. Ubraja se u mlađe rase, nastao je u periodu 17/18 veka kada je stigao na teritoriju Mađarske iz Francuske i Nemačke kao vrsta terijera za čuvanje stada, a nešto kasnije je bio mešan sa pulijem, koji je već postojao na teritoriji Mađarske. Tako je nastao pumi kakvim ga danas znamo koji je odličan čuvar stada i veran svom vlasniku. 1966. godine je zvanično priznat od strane FCI, a prvi put je izvežen van Mađarske 70-tih godina 20. veka kada su prvi put izvezeni za Finsku i Švedsku kada je postao poznat i van Mađarske. Nakon toga se raširio po Evropi, a tokom 90-tih je stigao i u SAD.

IZGLED

Pumi je originalna mađarska rasa, sa laganom telesnom masom koji zahvaljujući svom gustom krznu izgleda dosta krupniji nego što zaista jeste. Mužjak pumija je visok između 41 i 47 cm, a težak između 10 i 15kg. Ženke su nešto sitnije i lakše sa prosečnom visinom između 38 i 44 cm i prosečnom težinom između 8 i 13kg. Pumijeva dlaka je gusta i dužine do 7 cm. Šišanje je obavezno na svaka dva do četiri meseca kako dlaka ne bi počela da gubi svoju struktruru i boju. Većina pumija je sive boje. Ono što je interesantno jeste da se sivi pumiji rađaju kao crni, a boja počinje da im prelazi iz crne u sivu između 6 i 8 nedelje života. Ostale prihvatljive boje za pumija su crna, bela i braon žuta sa tamnijom nijansom. Pumijev prepoznatljiv znak, posle krzna je i njegovo uvo, držanje i oblik uveta. Visoko je podignuto i blago povijeno u špicevima. Uši su takođe pokrivene dužom dlakom u odnosu na ostatak tela.

pumi-rase-pasa (1)
foto: Canva pro

NARAV

Ova rasa je veoma zaštitnički nastrojena prema svojoj porodici, ali i poverenom stadu. Vrlo je nepoverljiv prema strancima pa je neophodna rana socijalizacija. Izuzetno su aktivni, inteligentni i najlakše ih je motivisati uz pomoć hrane.  Aktivni su i živahni, vole rad i akciju zbog čega i jesu odlični čuvari stada.

ZDRAVLJE I NEGA

Kao rasa važe za generalno zdravu, s tim što je potrebno obezbediti im veću količinu fizičke aktivnosti. Dlaka im nije zahtevna za negu, ali je neophodno šišati je na svaka 2 do 4 meseca kako dlaka ne bi izgubila svoju strukturu i boju. Zbog svoje velike ljubavi prema aktivnosti i radu nije pas za držanje u stanu, više će mu odgovarati dvorište ili život u kući sa pristupom dvorištu. Ubrajaju se u mlađe rase pasa, pa ne postoji dovoljno podataka o ozbiljnijim genetskim oboljenjima, mada se redovni veterinarski pregledi naravno podrazumevaju.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari