ŠAR PEJ

  • Naziv rase: Šar Pej
  • Originalni naziv rase: Chinese Shar-Pei
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 64
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2, Pinčeri i Šnauceri, Molosi i Švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Kina
  • Veličina: Veliki Pas
  • Prosečan životni vek: 8-10 godina

Šar Pej spada u krupnije rase pasa, njegovo ime u slobodnom prevodu znači koža boje peska. Upravo naborana koža je njegova najprepoznatljivija karakteristika. Veoma su verni svojoj porodici, iako mogu biti nepoverljivi prema nepoznatima. Važe za jednu od najinteligentnijih i najstarijih rasa pasa na svetu.

šar-pej-rasa
foto: Pixabay

POREKLO

Šar Pej ili kineski borbeni pas kako mu je drugo ime, je nastao u Kini, u regionu zvan Dialack pre više od 2000 godina. Originalno ih je odgajala radnička klasa, pre svega radi zaštite od lopova, a viša klasa  ih je koristila za zaštitu hramova. Kasnije počinju da se koriste za borbe i lov. Savremeni Šar Pej je u doba komunističke vladavine u Kini bio na ivici izumiranja, jer su tadašnje vlasti uvele specifičan porez na pse, smatrajući kako su psi luksuz i takođe su zabranili uzgoj ove rase pasa. Od izumiranja su spašeni zahvaljujući nekoliko zaljubljenika u ovu rasu, koji su uspeli nekoliko primeraka da transportuju u Ameriku gde su stekli veliku popularnost.

IZGLED

Mišićavo, jako telo, srednjeg ili većeg rasta prekriveno naboranom kožom, naročito u prednjem delu tela. Dlaka je kratka, uvek jednobojna, najčešće riđe ili crne boje. Ima izrazito crne oči, koje su dosta uvučene, praktično se ne vide od nabora na licu. Šar Pej ima duge noge, i tanji rep srednje dužine. Štencima je naborano čitavo telo, uključujući i noge. Mužjaci mogu dostići visinu i do pola metra, dok su ženke nešto nižeg rasta. Mogu biti teški i do 20 kilograma, dok su ženke opet nešto lakše i dostižu težinu od 15 od 18 kilograma.

šar-pej-rasa
foto: Pixabay

NARAV

Veoma su posvećeni i privrženi porodici koja ih odgaja, mirni i disciplinovani, mada mogu postati tvrdoglavi ili previše razmaženi ukoliko im vlasnik to dozvoli. Potrebna im je čvrsta ruka, kao i iskusan vlasnik pasa. Posebno se dobro slažu sa decom, prema kojoj važe za posebno zaštitnički nastrojene.

ZDRAVLJE I NEGA

Šar Pej je zbog svoje naborane kože, veoma osetljiv na bolesti kože, kao i razne kožne infekcije i gljivice. Pogotovo su štenci ove rase u povećanom riziku od parazitskih grinja.

Njihova dlaka se ne šiša, ali joj je potrebno redovno češljanje. Umereno se linjaju, potrebno im je redovno kupanje, a nabore na koži je potrebno svakodnevno čistiti navlaženom mokrom krpom. Osetljivi su na vrućinu, tokom letnjih meseci im je potrebno obezbediti dovoljnu količinu sveže vode i hlada ukoliko se drže na otvorenom prostoru.

Bez problema se mogu prilagoditi i životu u stanu i zatvorenom prostoru, sve dok se dovoljno često izvodi napolje.

šar-pej-rasa
foto: Pixabay

Statistika

* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Nizak nivo
* Odnos prema drugim psima: Suzdržan
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Nizak nivo tolerancije

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ksrs.rs, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari