SAMOJED

  • Naziv rase: Samojed
  • Originalni naziv rase: Samoyed
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 57
  • Klasifikacija FCI:  Grupa 5, sekcija 1 
  • Poreklo: Rusija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Samojed je rasa koja je pre svega prepoznatljiva po svom predivnom belom krznu, originalno uzgajani za vuču sanki, odlično podnose hladnoću i sneg. Važe za veoma vesele i razigrane pse, koji se odlično slažu sa ljudima, a pogotovo sa decom.

POREKLO

Samo ime Samojed potiče od ruskog plemena sa istim imenom, koji je živeo u Sibiru i severnoj Rusiji. Psi ove rase su primarno korišćeni za vuku sanki i kao lovački psi. Zbog njihovog blagog karaktera, bilo im je dozvoljeno da spavaju zajedno sa svojim vlasnicima u zatvorenom prostoru tj u njihovim zaklonima, pogotovo među decom koja su se na taj način dodatno grejala. Kasnije je jedan od britanskih zoologa odneo nekoliko primeraka ove rase u Englesku, i odatle su se postepeno rasprostranili po celom svetu.

IZGLED

samoyed
foto: Pixabay

Samojed je pas srednje ili veće veličine, veoma elegantnog izgleda zbog svog specifičnog belog krzna. Dlaka mu je uglavnom u beloj boji s tim što se njen vrh može presijavati na srebrnasto. Gusta podlaka je ono što ovoj rasi omogućava da odlično podnosi izuzetno hladno vreme. Prosečna visina mužjaka se kreće od 52 do 59 cm, dok su ženke nešto niže visine od 47 do 52 cm. Težina mužjaka iznosi od 20 do 30 kg, a ženki od 16 do 20.

NARAV

samoyed
foto: Pixabay

Prilično su aktivna rasa, kojima je potrebna velika količina fizičke aktivnosti ali i umne stimulacije. Mogu biti tvrdoglavi, pa je veoma važno početi sa dresurom u najranijem dobu. Ne vole biti sami, najsrećniji su kada su okruženi bilo drugim ljudima, bilo životinjama. Decu obožavaju! Jako su inteligentni, veseli, otvoreni za igru i druženje.

ZDRAVLJE I NEGA

Samojedi vole fizičku aktivnost, pa je preporučljivo da se drže u dobro ograđenim prostorima, pre nego u stanu. Obavezno im dati mogućnost da se dobro istrče. Iako mirna rasa, ukoliko im je dosadno, mogu postati destruktivni što posebno pokazuju kopanjem rupa, uništavanjem nameštaja i specifičnim melodičnim lavežom. Zbog svoje dlake odlično podnosi hladnoću, ali je izuzetno osetljiv na visoke temperature, pa je u letnjim mesecima neophodno smanjiti njihove fizičke aktivnosti na minimum u najtoplijem delu dana. Njegovom krznu je neophodno svakodnevno četkanje, ali ne morate se mnogo brinuti oko njihovog kupanja, ova rase se jako retko prlja, pa im je dovoljno kupanje od svega par puta godišnje. Generalno kao rasa su veoma zdravi, i veoma izdržljivi. Pravilnom negom se mogu izbeći skoro sve potencijalne bolesti. Od čestih zdravstvenih problema mogu biti skloni koronarnim arterijskim bolestima, kao i dijabetesu i problemima sa kukovima.

Statistika


* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umeren nivo
* Tolerancija na vrućinu:  Nizak nivo tolerancije

Bonus video: 

https://www.youtube.com/watch?v=quLGGGa-B2U

Izvor: animalplanet.com, ksrs.rs, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari