ŠI-CU

  • Naziv rase:  Ši-Cu
  • Originalni naziv rase: Shih Tzu
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 20
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Kina
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Ši-Cu je mali pas, izrazito duge i lepe dlake, može se javiti u skoro svakoj boji, ali su najcenjeniji oni koji imaju belu dlaku odnosno pramenove na čelu i repu. Strpljiv sa decom, praktičan za držanje u stanu i kako se skoro uopšte ne linja, vrlo je pogodan za osobe sklone alergijama.

ši-cu-rasa-pasa
foto: Pixabay

POREKLO

Ši-Cu je zapravo sa Tibeta poreklom, ali se zvanično ubraja u kineske rase jer je tamo njegova rasa razvijana. Prema nekim izvorima, ova rasa je nastala ukrštanjem Pekinezera i Lasa apsa, tokom 17. veka u Pekingu. Odgajan je da bude društvo ljudima, i predstavljao je statusni simbol tog vremena, jer su samo imućniji mogli da ga priušte. Ši-Cu na kineskom mandarinskom znači lav. Prema legendi jedan primerak ove rase, navodno je pratio i Budu na njegovim putovanjima. Prvi primerci ove rase su u Norvešku i Englesku stigli 1930. godine. U Americi je rasa zvanično priznata 1969. godine. U današnje vreme, Ši-Cu je jedna od najpopularnijih rasa na svetu.

IZGLED

Pripada porodici patuljastih pasa. Prosečna visina kod mužjaka se kreće u rasponu od 22,5 cm do 26 cm, prosečna težina im je od 4,1 do 8,1 kg, dok su ženke nešto niže i lakše u odnosu na njih. Veoma elegantnog su držanja, glave okruglog oblika sa očima koje se skoro i ne vide od dlake koja pada preko njih. Njuška je crne boje, četvrtasta, kratka i bez nabora. Uši su im velike i spuštene, telo veoma mišićavo i snažno sa kratkim udovima. Njihova dlaka i podlaka su veoma guste, mekane i duge i uvek padaju pravo. Ovaj pas se može javiti u svim bojama, ali su najcenjeniji oni koji imaju izražene bele pramenove na čelu i repu.

za rase pasa

NARAV

Ši-Cu je druželjubiv, umiljat i razigran mali pas. Obožava da bude u društvu ljudi, a odlično se slaže i sa psima i drugim životinjama. Brzo se vezuje za svoju ljudsku porodicu, pažljiv je i tolerantan prema deci. Poznat je i po svom prodornom lavežu, koji je poprilično glasan za psa tako male veličine. Mora se socijalizovati od prvih dana kao i naučiti pravilima, u suprotnom ovaj pas može postati tvrdoglav, prgav i nepoverljiv. Bez obzira na njegovu malu veličinu, potrebno je pravilno ga dresirati i ne ponašati se prema njemu kao igrački, kako ne bi ispoljio negativno ponašanje.

ši-cu-oas-rasa

ZDRAVLJE I NEGA

Prija mu život u stanu, ovaj pas nikako nije pas namenjen dvorištu. Važe za generalno veoma zdravu rasu, bez nekih većih zdravstvenih problema. Zahtevaju ljudsko društvo kao i redovnu fizičku aktivnost. Što se nege tiče, jedino je njegova dlaka malo zahtevnija za održavanje. Neophodno joj je svakodnevno četkanje, kako se ne bi umrsila i ućebala. Posebno povesti računa o nezi dlake oko očiju i ušiju  kako ne bi došlo do infekcija. Ono što je sjajno kod ove rase je to što se skoro uopšte ne linja, pa je veoma pogodan za osobe sklone alergijama.

Statistika


* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Visok nivo održavanja
* Tolerancija na vrućinu:  Niska tolerancija

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, njuska.com, ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari