SREDNJI ŠNAUCER

  • Naziv rase: Srednji šnaucer
  • Originalni naziv rase: SCHNAUZER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 89
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi 
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 13-16 godina

Srednji šnaucer je pas srednjeg rasta sa prepoznatljivom dužom bradicom i izraženim obrvama. Izuzetno inteligentan, odličan i kao ljubimac i kao radni pas, zaštitnički nastrojen i veoma veran svom vlasniku.

POREKLO

Srednji šnaucer ima dugu istoriju u Nemačkoj iz koje ova rasa i vodi poreklo. Na osnovu brojnih slika nemačkih renesansnih umetnika može se zaključiti da ovi psi postoje nekoliko vekova. Originalno su korišćeni kao zaštita farmera i stoke, kao i za sakupljanje ovaca i za lov na manje štetočine. Okvirno 1800. godine, nemački uzgajivači su počeli da rade na standardizaciji ove rase, ukrštali su ih sa vučijim špicem i crnim, nemačkim pudlama. U istom periodu, srednji šnauceri su bili ukrštani sa drugim rasama kako bi se dobili patuljasti, a još kasnije i veliki šnauceri. Prvi put su prikazani 1879. na međunarodnoj izložbi u Hanoveru, a pobednik se zvao Schnauzer. Prema nekim izvorima, rasa kakvu je danas znamo upravo po ovom psu nosi naziv, dok prema drugim izvorima nosi naziv po nemačkoj reči za njušku – schnauze. U Minhenu je 1907. osnovan „The Bavarina schnauzer club“. Tokom 1900.tih godina ova rasa stiže u Ameriku, a 1925. godine je osnovan„The Schnauzer club of America“.

IZGLED

šnaucer-pas
foto: Pixabay

Zaštitni znak ove rase su njihove opuštene uši (ukoliko nisu kupirane), malo duža njuška sa brkovima i bradom. Takođe, imaju i veoma izražene obrve po kojima su takođe prepoznatljivi. Građa im je skoro pa kvadratna, snažno su građeni sa malo debljim nogama. Dlaka im je oštra, skoro bez mirisa i veoma se malo linja. Najčešći primerci su crne boje, mada mogu biti i u takozvanoj so-biber boji, dok su primerci bele boje veoma retki. Visina mužjaka se kreće od 47 do 50 cm, a ženke od 44 do 47 cm. Težina i kod muških i kod ženskih jedinki je između 14 i 20 kg.

NARAV

teodora-mitić-srednji-šnaucer-geronimo
foto: Teodora Mitić – Geronimo

Važe za visoko inteligentnu rasu, poznati po svojim dobrim čuvarskim sposobnostima. Važe za izratito teritorijalnu rasu, koja će se oglasiti svojim izrazito glasnim lavežom na bilo šta sumnjivo. Brzo uče i veoma su svestrani. Mogu biti odlični lovci, kako važe za dobre plivače, ni lov u vodi im ne predsavlja nikakav problem. Odlično će se slagati i sa decom, prema kojoj će biti zaštitnički nastrojeni. Odličan pas za aktivne ljude koji se bave sportom. Po prirodi su dosta radoznali i skloni istraživanju svoje okoline, pre svega koristeći svoj odličan njuh, pa ga prilikom šetnji obavezno vodite na povodcu kako vaš mezimac ne bi odlutao bez vas u nove avanture. Nepoverljivi su prema strancima i drugim psima, osim ukoliko nisu odrasli zajedno. Pri dresuri mogu pokazati tvrdoglavu crtu, pa im je potreban iskusan vlasnik koji će na pravi način i bez grubih metoda znati kako da stimuliše i vaspita ovog veoma inteligentog psa.

za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Šnauceri zahtevaju dosta održavanja kako bi dobro izgledali. Lice je potrebno čistiti nakon svakog obroka vašeg ljubimca, a bradu i noge gde im je dlaka duža je neophodno svakodnevno četkati kako ne bi došlo do mršenja dlake. Takođe, potrebno je povesti dodatnog računa o  zubima, skraćivanju noktiju po potrebi i čišćenju ušiju koji su kod ove rase osetljivi. Mogu živeti i u kući i u stanu, ali je preporučljivo da imaju pristup ograđenom dvorištu kako bi zadovoljili njihovu veliku potrebu za fizičkim aktivnostima.  Kao rasa imaju malo zravstvenih problema, ali moguća su oboljenja poput displazije kukova ili infekcije očiju.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Srednje težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari