NaslovnaPSIBOSTONSKI TERIJER

BOSTONSKI TERIJER

  • Naziv rase: Bostonski terijer
  • Originalni naziv rase: BOSTON TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 21
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 10-14 godina

Bostonski terijer ili „američki džentlmen“ kako ga još nazivaju zbog specifičnog izgleda koje podseća na smoking. Odličan kućni ljubimac, prilagodljiv životu i u stanu i u kući, savršen za porodice sa decom.

POREKLO

Kao i kod mnogih drugih rasa, ne zna se tačan način nastanka bostonskog terijera, ali se svi izvori slažu da je ova rasa nastala okvirno krajem 1800-ih u Bostonu. Prema jednoj priči kočijaši imućnijih porodica tog vremena su napravili ovu rasu ukrštajući engleske bele terijere sa buldogom u želji da stvore psa za borbe. Prema drugoj, je Robert C. Hooper 1865. godine  uvezao iz Engleske mešanca buldoga i engleskog belog terijera koji se zvao Judge. Navodno je baš od potomaka ovog psa nastala rasa koju u današnje vreme znamo kao bostonskog terijera. Vremenom je ova rasa nosila mnoga imena uključujući i „bullet heads“, bul terijeri okrugle glave, bostonski buldozi i američki terijeri. Rasa je priznata od strane AKC-a 1893. godine i jedna je od prvih 10 rasa poreklom iz Amerike, koju je priznao AKC.

IZGLED

bostonski-terijer-pas
foto: Pixabay

Bostonski terijer je mali rastom ali veoma snažan, kvadradnog izgleda. Dosta je skladno građen, i zbog svojih oznaka koje podsećaju na smoking, veoma elegantnog izgleda. Upravo zbog oznaka ova rasa i nosi nadimak „američki džentlmen“. Grudni koš mu je širok, leđa kratka, a rep može biti prav ili uvijen i postavljen je dosta nisko. Kupiranje repa kod ove rase je strogo zabranjeno. Uši su izražene, oči okrugle i uvek tamne boje. Ima elegantno, sjajno, ravno krzno sa oštrim, belim oznakama. Krzno se može javiti u tri boje: crna, seal (crna sa crvenkastim sjajem) i tigrasta. Visina se kod ove rase kreće od 38 do 43 cm, a težina od  4,5 do 11 kg.

NARAV

Prijatan i veoma živahan pas kada je napolju. Vrlo je prilagodljiv, može živeti i u kući i u stanu, važi za zabavnog i odanog svojoj porodici. Krasi ih visok stepen inteligencije, a decu obožavaju i rado će se igrati sa njima. Boston terijer je dovoljno mali da ne morate imati strah da će lako oboriti dete, a dovoljno krupan da ni deca njega ne mogu lako povrediti. Slagaće se dobro i sa drugim psima, čak i mačkama ukoliko su zajedno odrasli. Zbog njegove inteligencije lako ga je dresirati, iako može biti malo tvrdoglav.

ZDRAVLJE I NEGA

Boston terijer je lak za održavanje. Minimalno se linjaju, pa im je dovoljno četkanje jednom nedeljno. Njegovim istaknutim očima je potrebno svakodnevno čišćenje, kako bi se izbegle moguće crvenilo i iritacije. Njihove uši mogu biti podložne infekcijama, pa ih redovno proveravajte i posebnu pažnju posvetite njihovim šapama koje kod ove rase važe za osetljive. Osim toga, važe za generalno zdravu rasu, bez poznatih naslednih problema.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari