NaslovnaRase pasaSRPSKI GONIČ

SRPSKI GONIČ

  • Naziv rase: Srpski gonič
  • Originalni naziv rase: SERBSKI GONIČ
  • Klasifikacija FCI: Grupa VI – Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Srbija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Srpski gonič (Balkanski gonič) je rasa pasa nastala na našim prostorima. Odličan lovački pas, ali i veran kućni ljubimac. Izuzetno retko se sreće van teritorije Balkana, pogodan za lov na sitnu dlakavu divljač poput zečeva i lisica.

POREKLO

Bronjni autori su kroz istoriju pisali o goniču na Balkanu, popust Ksenofona u knjizi „De Venatone“ i Arijana 530 god posle Ksenfona. Aristotel ih je takođe pomenuo u svojoj knjizi „Animalium Historica“. Rimski autori su takođe pisali o balkanskim psima a neki od njih su Marko Terencije Varo, Virgilije Maro, Strabo, Horas i mnogi drugi. Pored opštirnih istraživanja još uvek se ne zna od kada tačno je ovaj gonič nastanjen na teritoriji naše zemlje. Prema grčkim i rimskim autorima goniči su već postojali na Balkanu u 6. veku p.n.e, dok se prema tvrdnjama poznatog dr Dragiše Pavlovića goniči pominju u spisima iz 15. veka nakon Kosovske bitke. Ova druga tvrdnja za zasniva na zapisima iz vremena despota Stefana Lazarevića u kojima se navodi da je tadašnja vlastela išla u lov sa sokolovima i hrtovima, a tek kasnije se za pse počeo kroistiti izraz zagari ili zečari, što je naziv koji se sve do 1950. upotrebljavao za goniče na našim prostorima. Prema nekim izvorima, goniči na našim prostorima su nastali mešanjem goniča koji su stigli preko Grčke i onih koji su sa Turcima iz Indije stigli na Balkan. Gonič kakvim ga danas znamo se pojavio sredinom 20. veka a 1924. godine je napisan prvi standard za ovu rasu. Ogromnom brzinom se rasprostranio po svim zemljama bivše Jugoslavije zbog svojih izuzetnih lovačkih veština, a do kraja 20. veka se raširio i na ostatak Balkanskog poluostrva i veoma se retko viđa van Balkana. Od 1996. godine na sednici održanoj u Kopenhagenu, Generalni komitet FCI-a je odobrio da se ime rase Balkanski gonič preimenuje u Srpski gonič a to je i danas službeno ime rase. Upotrebljava se kao lovački pas za lov na krupnu i sitnu krznenu divljač

IZGLED

srpski-gonič-rase-pasa-moj-ljubimac-info (2)
foto: Canva Pro

Srpski gonič je srednje veliki pas, veoma izržljiv. Visina u grebenu za mužjake iznosi između 46 i 56 cm a idealno između 51 i 52cm. Ženke su nešto niže, sa prosečnom visinom između 44 i 54 cm, a idealno između 48 i 49 cm. Telo im je umereno izduženo, sa dužinom koja prelazi visinu grebena za okvirno 10%. Dlaka im varira od žućkasto crvene ka rđa crvenoj preko lisičije crvene sa crnim sedlom ili plaštom. Crna boja na glavi i na slepoočnicama pravi crne oznake a na prsima je dozvoljena belina, ali ne većeg prečnika od 2 cm.

NARAV

Srpski gonič je vrlo energičan, temperamentan i živahan pas. Pouzdan je pomoćnik u lovu i izuzetno izdržljiv. U najvećem broju slučajeva se upotrebljava za lov na krupnu i sitnu dlakavu divljač, poput zečeva i lisica, ali može biti i veran kućni ljubimac. Oni su vrlo inteligentna rasa, ali vas mogu podosta namučiti prilikom dresure. Ono što je sjajno kod ovog psa jeste da kada jednom nešto nauči, vrlo teško to kasnije zaboravlja. Ukoliko ga obučavate za lov, tu je nešto lakša dresura jer će njegovi lovački instinkti vrlo brzo proraditi kao i njegova želja da se dokaže vlasniku. Ukoliko ga ipak držite kao kućnog ljubimca, posebno povedite računa da mačke, kao i ostale male kućne ljubimce držite podalje od njega kako ih ne bi lovio.

ZDRAVLJE I NEGA

Izuzetno su aktivna rasa i potrebna im je velika količina fizičkih aktivnosti kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe za kretanjem. Ovo je pogotovo važno ukoliko se koriste za lov, tada morate dodatno povesti računa kako bi vaš pas ostao u dobroj kondiciji. Preporuka je da se ovaj gonič dži u dvorištu ili u kući iz koje će imati stalni pristup dvorištu jer loše podnosi zatvoren prostor. Dlaka i krzno su laki za održavanje i negu, dovoljno im je četkanje svega jednom nedeljno. O ušima i njihovoj higijeni je potrebno povesti malo više računa kako bi se izbegle infekcije. Važe za izuzetno zdravu i dugovečnu rasu, ali retko se mogu javiti dipslazija kukova, problemi sa nadimanjem, hronične infekcije uha kao i hipotireoze.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Umeren nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Izvor: zov.rs, ljubiteljipasa.com, ksrs.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari