NaslovnaPSITIBETSKI TERIJER

TIBETSKI TERIJER

  • Naziv rase: Tibetski terijer
  • Originalni naziv rase: TIBETAN TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 96
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Tibet
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 13-15 godina

Tibetski terijer je stara rasa, koja kao što mu i samo ime kaže vodi poreklo sa Tibeta. Inteligentan i privržen ljubimac, prirodno prijateljske naravi, skoro pa idealan ljubimac za porodice sa decom.

POREKLO

Tibetski ili tibetanski  terijer  kako ga još nazivaju spada u drevne rase, stara je skoro 2.000 godina, mada zvanični podaci o njoj postoje tek od 1930. godine. Ovi psi potiču iz izgubljene doline Tibeta, gajili su ih tibetanski monasi koji su smatrali da ovi psi donose sreću. Monasi su odbijali da ih prodaju, davali su ih isključivo na poklon odabranim ljudima. Prema nekim verovanjima tibetanski terijer je prvobitni sveti pas Tibeta. Kasnije je osnovna uloga ovog psa bila je da služi za razonodu, ali je na pašnjacima obavljao i pastirsku dužnost gde se pokazao kao veoma koristan. Daljim razvojem rase nastala su dva tipa tibetanskog terijera: jedan je lakši i elegantniji, i drugi jači, ali manje elegantan. Engleski doktor A. R. H. Grig je 20-ih godina XIX veka iz Indije doneo tri primerka u Veliku Britaniju. Od tih primeraka se u Velikoj Britaniji dalje razvijala ova rasa.

IZGLED

Karakteristika Tibetanskog terijera je vidljiva kvadratost oblika tela, a zatim i čvrsta nabijena građa i duga i gusta dlaka, koja prekriva apsolutno celo telo, uključujući i deo između kandži i jastučića na šapama. U pitanju je pas srednjeg rasta i čvrste građe. Ima dvostruku veoma gustu dlaku koja može biti: bela, zlatna, krem, siva ili boje duvanskog dima, crna, dvobojna ili trobojna. Visina ove rase se kreće između 36 i 41 cm, i u proseku su teški oko 14 kg.

NARAV

tibetski-terijer-pas
foto: Pixabay

Pas  koji je izuzetno živahan, energičan okretan i izdržljiv. Pun ljubavi prema svojoj ljudskoj porodici. Oni su po prirodi veoma prijateljski nastrojeni ljubimci, uopšte nisu agresivni, ali mogu biti rezervisani prema strancima. Važe za veoma inteligentnu rasu, što im omogućava da sa lakoćom nauče nove trikove prilikom dresure. Mogu biti tvrdoglavi, potreban im je vlasnik koji će na pravilan način biti u stanju da im pokaže ko je „vođa čopora“. Izuzetno veran pas, koji će se odlično slagati i sa decom i sa drugim ljubimcima.
za rase pasa

ZDRAVLJE I NEGA

Tibetski terijer može bez problema živeti u stanu ukoliko mu se obezbedi dovoljno šetnje i redovnih fizičkih aktivnosti. Kako je u pitanju veoma energičan pas, potrebno ga je redovno pustiti da se istrči. U zatvorenom prostoru je slabije aktivan, preporučuje se porodicama koje imaju makar manje dvorište. Zbog izuzetne gustine njihove dlake, ona se mora održavati svakodnevno, kako bi se češljanjem odstranilo što više mrtve dlake i sprečilo mršenje i ćebanje. Ukoliko se ovo dogodi moguće su brojne infekcije, poput infekcije uha i očiju. Važe za generalno zdravu rasu, ali se može se javiti PRA – bolest mrežnjače oka i displazija kukova. Takođe, ova rasa je poprilično osetljiva na ujed buva.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari