VELIKI ŠNAUCER

  • Naziv rase: Veliki šnaucer
  • Originalni naziv rase: RIESENSCHNAUZER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 78
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2 – Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Veliki šnaucer je uvećana varijanta srednjeg šnaucera,  prepoznatljiv iz velike udaljenosti pre svega po svojoj veličini, zatim po izraženoj bradi i obrvama. Odličan radni pas i čuvar, veran i privržen ljubimac koji se najčešće vezuje za jednu osobu iz svoje ljudske porodice.

veliki-šnaucer-rase-pasa
foto: Pixabay

POREKLO

Veliki šnaucer najveći je od sve tri vrste šnaucera, a stvoren je u Nemačkoj i originalno se koristio za prevoz stoke, a kasnije i za rad u kasapnicama i stočnim pogonima. Neki od njih su radili i kao čuvari pivara. Prema nekim izvorima nastao je ukrštanjem srednjeg šnaucera sa većim primercima rough kolija i crnim primercima velike doge. Tokom 1900-ih, veliki šnauceri su postali veoma popularni kao policijski psi u Berlinu i drugim nemačkim gradovima. U Americi je 1962. osnovan „The giant schnauzer club of America“.

IZGLED

Veliki šnaucer je veliki, snažan i moćan pas sa gustim obrvama, brkovima I bradom. Izgleda isto kao srednji šnaucer samo dosta uvećan. Kod ove rase spoljna dlaka je oštra i gusta, dok je podlaka meka. Kvadratnog su izgleda, kod idealnih primeraka visina i dužina su jednake. Nos je veliki i crn, oči su ovalnog oblika i tamno braon boje. Dlaka im je najčešće crna ili u takozvanoj biber-so boji. Visina mužjaka se kreće od 65 do 70 cm, a ženke su nešto niže sa prosečnom visinom od 60 do 65 cm. Težina se kod mužjaka kreće od 27 do 48 kg, a kod ženki od 25 do 34 kg.

za rase pasa

NARAV

Veliki šnaucer je veoma inteligentan, prilagodljiv pas, važi za hrabrog i generalno dobre naravi. Miran, odan, pun ljubavi prema svojoj ljudskoj porodici. Voli da je uz svoje vlasnike sve vreme, zahteva posvećenost i dosta pažnje. Nije za vlasnike koji nemaju dovoljno vremena da se posvete svom četvoronošcu.  Uglavnom si laki za obuku ukoliko imaju dosledan i čvrst trening, mada mogu imati tvrdoglavu crtu. Neiskusnim vlasnicima njihova dresura i socijalizacija može predstavljati problem, i njima se savetuje da se obrate profesionalnom dreseru. Ukoliko se pravilno dresira i socijalizuje, dobijate privrženog ljubimca, izuzetnog karaktera i veoma privrženog svojoj porodici. Ovo je pas koji je spreman da da svoj život za svog vlasnika. Prema drugim psima i ljubimcima može biti neprijateljski nastrojen, pogotovo ako su istog pola. Odličan čuvar, koji nije zaboravio umeće svojih predaka.

veliki-šnaucer-rase-pasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Potrebno mu je četkanje minimum tri puta nedeljno, kao i svakodnevno čišćenje njegovog lica i izražene brade. Može živeti i u stanu i u kući, ali je zbog njegove veličine neophodno da mu se obezbedi dovoljno prostora i fizičkih aktivnosti. Ovaj pas ne podnosi da bude sam, tako da nikako nije pas kojeg možete držati vezanog u dvorištu ili u boksu. Bolesti koje se mogu javiti su displazija kukova, osteohondroza, autoimuni tiroiditis i karcinom skvamoznih ćelija.

Statistika


* Nivo energije: Visok
* Nivo razigranosti: Umeren
* Odnos prema drugim psima: Neprijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Bonus video:

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari