NaslovnaRase pasaVELŠKI ŠPRINGER ŠPANIJEL

VELŠKI ŠPRINGER ŠPANIJEL

  • Naziv rase: Velški špringer španijel
  • Originalni naziv rase: WELSH SPRINGER SPANIEL
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 128
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Velški špringer španijel je stara rasa, odličan je stočarski i lovački pas, ali i veran kućni ljubimac. Dobro se slaže sa decom, kao i sa drugim ljubimcima. Voli biti uključen u sve aktivnosti svoje ljudske porodice.

POREKLO

Velški špringer španijel je, kao što mu i samo ime kaže, nastao u Velsu. Prema nekim izvorima rasa je nastala u 17. veku, dok drugi tvrde da je rasa postojala još u periodu 14. veka. Prvobitno se koristio kao stočarski pas i najverovatnije vuče korene od velškog korgija i epanjel bretona. Zbog svojih odličnih lovačkih sposobnosti vrlo brzo su se rasprostranili po svim kontinentima a najviše u Americi, Australiji i Indiji. United Kennel Club (UKC) ga je priznao 1902. godine, a od strane AKC je zvanično priznat kao rasa 1906. godine.

IZGLED

velški-špringer-španijel-moj-ljubimac-rase-pasa (1)
foto: Pixabay

U pitanju je pas srednje veličine. Ima kompaktnu kao i simetričnu građu. Brzi su i aktivni i građeni su tako da mogu da izdrže teške fizičke poslove. Telo im nema kvadratni oblik, jer im je dužina od korena vrata do korena repa neznatno veća od visine do korena vrata. Oči su ovalnog oblika, uvek braon boje od srednje tamne do vrlo tamne. Rep se uobičajno kupira, ali nije obavezno. Dlaka je izuzetno gusta i svilenkaste strukture, javlja se u riđoj i beloj boji kao i u kombinaciji te dve. Uši su kod ovog psa, kao i kod ostalih španijela obešene i umereno dlakave. Nozdrve su razvijene i uvek crne ili smeđe boje. Prosečna visina mužjaka se kreće između 43 i 48 cm, a ženki između 41 i 46 cm. Prosečna težina mužjaka je između 18 i 20 kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom između 16 i 20 kg.

NARAV

Velški špringer španijel je odan svom vlasniku i izuzetno spreman da mu udovolji. Obožava decu, najsrećniji je kada je okružen svojom ljudskom porodicom i voli da bude uključen u sve aktivnosti. Za drugim ljubimcima se generalno dobro slažu, retko pokazuju agresiju. Važi za odličnog psa tragača, a dobar je i kao ovčarski pas. Potreban mu je čvrst i dosledan vlasnik jer neće slušati komande ukoliko osete da su jači od vlasnika. Takođe, vrlo je bitno naglasiti da ne reaguju dobro ni na surovu disciplinu. Potrebna im je mirna i staložena dresura, ali vlasnik mora pokazati autoritet.

ZDRAVLJE I NEGA

Velški špringer je odgajan tako da bude izržljiv, pa mu je zbog toga neophodno dosta svakodnevnih vežbi kako bi bio zadovoljan i srećan. Njegovo krzno ga štiti od spoljnih uticaja pa može živeti u raznim klimama. Prosečno se linja, potrebno mu je četkanja tvrdom četkom par puta nedeljno. Može živeti u stanu, uz dovoljnu količinu svakodnevnih dugih šetnji i vežbanja. Potrebno je redovono proveravanje ušiju jer su skloni infekcijama i upalama ušiju, a od ozbiljnijih bolesti mogu patiti od displazije kuka i epilepsije.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Može biti težak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari