NaslovnaPSIVELŠKI TERIJER

VELŠKI TERIJER

  • Naziv rase: Velški terijer
  • Originalni naziv rase: WELSH TERRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 107
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Velški terijer je nastao na teritoriji Velsa po kojem i nosi ime. Odličan isterivač lisica, ali i privržen i veran kućni ljubimac. Društven, prijateljske naravi, dobar izbor za porodice sa decom.

POREKLO

Velški terijer je nastao na teritoriji sadašnjeg Velsa u 18. veku. Uzgajan je za lov i posebno se pokazao kao odličan isterivač lisica. Originalno je ova rasa bila dosta nezgrapna, ali je tokom 19. veka grupa odgajivača radila na njihovom daljem usavršavanju pa im je od tada dozvoljeno i da izlaze na izložbe. Danas se uglavnom drže kao kućni ljubimci, ali se na teritoriji Velike Britanije i dalje često koriste kao isterivači lisica.

IZGLED

velški-terijer-rase-pasa-moj-ljubimac (2)
foto: Pixabay

Velški terijer je pas srednje veličine, dosta proporcionalan i kompaktan. Odlikuju se vrlo gustom i kovrdžavom dlakom, dok je podlaka mekša i kraća. Boja krzna je crna i takozvana vatrena najčešće, ili sivo-crna i vatrena, bez crnih mrlja na grudima. Lobanja je kod velškog terijera ravna, sa slabo izraženim stopom i crnom i dugom njuškom. Oči su tamne boje i male. Poseduje snažne zube i vilicu, a vrat mu je dosta širok i srednje dužine. Leđa su nešto slabije razvijena i kratka, a grudni koš je srednje veličine i dobro razvijen. Noge su pravilne i snažne, a rep je pravilno usađen. Prosečna visina mužjaka ide do 39 cm, dok su ženke prosečno 5 do 10% niže od mužjaka. Težina mužjaka se kreće između 9 i 9,5 kg, a ženke su nešto lakše od njih.

NARAV

Velški terijer važi za inteligentnu rasu, vesele prirode i mirnog karaktera. Takođe je dosta energičan, prijateljski nastrojen i društven pas. Nije plašljive prirode, takođe je vrlo retko agresivan i važi za psa koji se izuzetno dobro slaže sa decom. Zbog svoje inteligencije nije težak za dresuru, dosta brzo uči i ima prirodnu želju da udovolji svom vlasniku.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas je dobar pas za stan, jer se vrlo lako prilagođava životu u stanu. Njegovom divnom krznu je potrebno četkanje nekoliko puta nedeljno kako bi se zadržao sjaj i mekoća. Takođe, preporučuje se šišanje minimum dva puta godišnje. Ovaj pas važi za energičnog pa je neophodno obezbediti mu svakodnevne šetnje i dovoljnu količinu fizičkih aktivnosti. Kao rasa važe za zdravu, ali mogu imati genetsku predispoziciju za glaukom.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari